Přestaňte strašit občany, vyzývají čeští lékaři ve své petici

Domácí 04. října 2020 | 06:08 — Ilona Cílková
Kardiochirurg Jan Pirk, psychiatr Radkin Honzák, internista Jan Hnízdil či šéf České stomatologické komory Roman Šmucler, to je jen část lékařů, kteří vládu vyzývají, aby přestala strašit lidi a upustila od zaváděných opatření.
Další 3 fotografie v galerii
Přestaňte strašit lidi, vyzývají lékaři ve své petici / Depositphotos

„Mnohem větší nebezpečí ohrožení celkového zdraví lidu vidíme v drastických vládních opatřeních než v nemoci covid jako takové," píší v otevřeném dopise vládě uznávaní čeští lékaři.

„Jako lékaři cítíme občanskou povinnost vyjádřit se ke koronavirové krizi, která těžce dopadla na naši zemi. Jsme si plně vědomi vážnosti situace i zdravotních rizik, která s sebou přináší. Mnohem větší nebezpečí ohrožení celkového zdraví lidu však vidíme v drastických vládních opatřeních než v nemoci covid jako takové," píší lékaři.

Podle signatářů petice je mnohem nebezpečnější mediálně vytvořený obraz covidu a přílišné zahlcení informacemi, které vzbuzuje mezi veřejností strach. „Existuje mnohem více a závažnějších onemocnění, než je Covid 19, a lidé jimi nejsou neustále všemi médii stresováni.Vládní karanténní opatření nemají opodstatnění, jen posilují strach a nejistotu a zhoršují beztak špatnou hospodářskou situaci," shodují se lékaři.

Podle lékařů není z medicínského hlediska důvod k prohlubování restriktivních opatření, a proto žádájí vládu, aby neprodleně uklidnila obyvatelstvo a přestala jej děsit počtem nakažených jednou konkrétní nemocí, upustila od dalších restriktivních opatření, povinné nošení roušek zavedla pouze tam, kde to jednoznačně vyžaduje epidemiologická situace, upustila od povinného testování osob bez příznaků a nezbytnost testu ponechala na uvážení ošetřujícího lékaře, nedopustila uvedení narychlo připravených vakcín na trh a nezaváděla vakcinaci jako povinnou a věnovala se práci na obnově zdevastovaného hospodářství. 

Po více než šesti měsících od začátku vyhlášení pandemie v naší zemi je podle nich jasné, že tento typ koronaviru nepředstavuje pro zdravé občany v produktivním věku vážnou hrozbu, jestliže nejsou dlouhodobě vystaveni vysoké dávce viru. „Pokud se tato skupina populace s virem setká, většinou nevykáže žádné nebo jen mírné příznaky, odpovídající běžnému chřipkovému onemocnění. Jistou hrozbu může virus představovat pro starší a chronicky nemocné občany, a to zhruba ve stejné míře jako jiné koronavirové, chřipkové a další virové infekce. Věříme, že naše zdravotnictví je na vysoké úrovni a je schopno se o ohroženou skupinu obyvatel postarat. Mnohem větší nebezpečí pro celkové zdraví lidu představuje mediálně vytvořený obraz nemoci covid. Nikdy v minulosti nebylo obyvatelstvo informováno o jedné konkrétní nemoci tak dlouho, tak detailně a všemi médii naráz. Veřejnost je následkem toho nebývalým způsobem vystrašena," píší v dopise. 

Otevřený dopis obsahuje také výzvu médiím. Ta by měla umožnit vystupovat lidem i s nežádoucími názory a novináři by také měli více informovat o různých možnostech prevence a léčby covidu. „Žádáme vyvážené zpravodajství zohledňující celkový kontext, protože každý jednotlivý statistický údaj se dá interpretovat různými způsoby," píší signatáři. Stomatolog Šmucler se odmítl hádat o koronaviru. Raději odešel ze studia.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci Mӧlltal již od této neděle

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Cestování v září: Tipy, kam vyrazit v těchto dnech za...

Zavřít reklamu