Stomatolog Šmucler se odmítl hádat o koronaviru. Raději odešel ze studia

Domácí 22. září 2020 | 08:02 — Ilona Cílková
Každým dnem přibývá v Česku více a více nově nakažených koronavirem. Jak moc vážný je současný vývoj a jak postupovat se odborníci stále nemohou shodnout. Potvrzuje to i debata šéfa České stomatologické komory Romana Šmuclera a evolučního biologa Jaroslava Flegra.
Další 3 fotografie v galerii
Roman Šmucler se odmítl hádat s profesorem Flegrem / Česká televize

Česká republika se potýká s vysokým nárůstem nakažených koronavirem, v pondělí kvůli tomu zasedal Ústřední krizový štáb. Jmenován byl i nový ministr zdravotnictví Roman Prymula, který nahradil Adama Vojtěcha. O tom, jak se bude vyvíjet další situace kolem epidemie a jestli nedojde ke kolapsu zdravotní péče měli diskutovat na Primě v pořadu 360° Pavlíny Wolfové prezident České stomatologické komory Roman Šmucler a evoluční biolog Jaroslav Flegr. Diskuze ale nakonec neproběhla, Šmucler se odmítl hádat.

 „Je potřeba šlápnout na brzdu. Hrozí tisíce až desetitisíce mrtvých," uvedl biolog Jaroslav Flegr. Vyzýval ke včasnému zásahu. „Když to necháme rozjet, ekonomické dopady budou ještě horší a budeme se z toho vylízávat ještě deset let," uvedl.

Pokud jde o další opatření, podle Flegra už včera bylo pozdě. „Mělo by se začít s distanční výukou a žákům zařídit neomezená data, aby nepobíhali po obchodních centrech. Když nikoho nenakazí, další měsíc dostanou data zas,“ pokračoval Flegr. Dodal také, že pravidlo „3R“ , tedy nosit roušky, mýt si ruce a dodržovat dostatečné rozestupy, nestačí.

S jeho názorem se ale ani v nejmenším neztotožňuje prezident České stomatologické komory Roman Šmucler. Ten krátce po zahájení diskuze s Flegrem z vysílání odešel. „Byl jsem překvapen, že se mám na Primě po debatě o Prymulovi hádat s profesorem Flegrem. Hádat se v tuto chvíli nechci. Svoje jsem řekl k situaci a ministrům. Pak jsem šel," napsal na svůj facebookový účet Šmucler. Podle kameramana pořadu ale k jeho odchodu přispěl i fakt, že nastaly technické potíže.

Oba hosté pořadu 360° Pavlíny Wolfové se však shodli, že se teď už bývalý ministr zdravotnictví zasadil o změny, které by neměly být přehlíženy. „Díval se na zdravotnictví z pohledu pacienta a spotřebitele, nikoli lékaře. Pomohlo to při zavádění e-receptu, připravoval i další vynikající věci," uvedl Šmucler.

„Adam Vojtěch mi byl sympatický. Vláda ale teď díky tomu bez ztráty tváře může otočit o 180 stupňů,“ uvedl Flegr. Šmucler naopak zásadní změny nečeká. „Roman Prymula řídí situaci od začátku pandemie koronaviru, tudíž si nemyslím, že by něco bylo jinak. Možná mu jen post ministra znesnadní soustředit se na to, co dělal doposud," dodal Šmucler. Jak dostat pandemii v Česku pod kontrolu. Je to jednoduché, ale lidé to nedělají.

Další články
Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Umělá inteligence bere útokem automobilový průmysl a zákazníci se radují

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Tipy, jak pěstovat vánoční kaktus, aby vám kvetl jako divý...

Péče o pokojovky v zimě: Pozor na průvan, suchý vzduch,...

Umělecká fotografie je na vzestupu navzdory snadné dostupnosti...

Nekvete vám orchidej? Připravte si zálivku ze dvou...

Průvodce půjčováním nářadí: vaše cesta k efektivním...

Zavřít reklamu