Jak dostat pandemii v Česku pod kontrolu. Je to jednoduché, ale lidé to nedělají

Domácí 18. září 2020 | 07:59 — Ilona Cílková
Přestává legrace. Počet nakažených rapidně stoupá. Za jediný den testy prokázaly nákazu u 3130 lidí, což je podobný údaj jako za celý měsíc březen. A podle odborníků to budou lidé, kdo rozhodne o tom, jak se bude pandemie nadále vyvíjet. Lidé a jejich vlastní zodpovědnost.
Další 3 fotografie v galerii
Více než pětina případů v poslední době pochází ze škol / Pixabay Alexandra_Koch

Ten nejhorší scénář počítá s tím, že by v Česku při současném vývoji epidemie mohly být do konce roku celkem až tři miliony nakažených lidí. Podle epidemiologa Romana Chlíbka by bylo dobré se "vejít" do scénáře maximálně 30 tisíc případů měsíčně. Černý scénář pak je, že by denně přibylo okolo 6000 nově nakažených, což už je strašidelné číslo.

Podle Chlíbka je nejvyšší čas, aby si lidé uvědomili, že tady už skončila legrace, že už je to vážná věc. Řada lidí to onemocnění bagatelizuje. Myslí si, že ta opatření nejsou důležitá. A taky to podle toho vypadá. Řada lidí je i zcela ignoruje, vědomě porušuje a ještě se tím málem chlubí na sociálních sítích.

"Pokud základní jednoduchá opatření nezačneme dodržovat, tak se to skutečně může rozjet do nebývalých rozměrů. Proto je důležité, aby si lidé uvědomili, že tato opatření mohou pomoci. To, že se to šíří, je dáno tím, jak se domnívám, že řada lidí je skutečně nedodržuje", míní Chlíbek.

Podle epidemiologa není dobré omezovat styky s prarodiči. To určitě ne. Pokud by se nenavštěvovali, mohlo by to mít zase nějaký dopad na psychiku. „Měly by se omezit kontakty, které nebudou mít takovýto následek. Je tím hlavně myšleno, aby se omezily mítinky, školení, aby se to dělalo online. A nedělat akce typu teambuildingy. Znamená to spíše omezit takovéto zbytečné kontakty na hromadných oslavách, večírcích, firemních akcích. Tam si myslíme, že by k omezení dojít mělo, ale není to o tom, že by se lidé měli přestat stýkat v rámci rodiny, " řekl Chlíbek pro Český rozhlas.

K vlastní zodpovědnosti vyzval i ministr Vojtěch. Lidé by měli dodržovat základní hygienická pravidla, chovat se ohleduplně a omezit co nejvíc účast na větších akcích. Nejčastějšími místy nákazy jsou podle ministerstva rodina a pracovní prostředí, rizikovou aktivitou je také návštěva společenských akcí, jako jsou rodinné oslavy a svatby. Více než pětina případů v poslední době pochází ze škol. Chlácholení není na místě, čísla jsou alarmující. Smrtnost poroste, říká český vědec.

Další články
Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Umělá inteligence bere útokem automobilový průmysl a zákazníci se radují

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Tipy, jak pěstovat vánoční kaktus, aby vám kvetl jako divý...

Péče o pokojovky v zimě: Pozor na průvan, suchý vzduch,...

Umělecká fotografie je na vzestupu navzdory snadné dostupnosti...

Nekvete vám orchidej? Připravte si zálivku ze dvou...

Průvodce půjčováním nářadí: vaše cesta k efektivním...

Zavřít reklamu