Co spustilo druhou vlnu epidemie covid-19 v Evropě. Tohle je přímo učebnicový příklad

Domácí 26. září 2020 | 08:11 — Ilona Cílková
Podle odborníků je opětovné šíření covidu-19 hnáno cestovním ruchem ve všech prázdninových letoviscích. Chorvatsko bylo jednou z mála evropských zemí, kterým se podařilo v květnu snížit počet nových případů covidu-19 na nulu. Nyní je příkladem, jak letní turismus spustil druhou vlnu nákazy zasahující většinu kontinentu.
Další 3 fotografie v galerii
Cestovní ruch působí v pandemii jako urychlovač / Pixabay Engin Akyurt

Pád z pozice idolu z plakátu do role epicentra nákazy přišel poté, co se vláda v obavě z hospodářských dopadů rozhodla začátkem léta otevřít hranice a lákat zahraniční turisty, kteří tvoří pilíř chorvatské ekonomiky. Poté, co se v zemi nakazili, odvezli si návštěvníci virus domů.

Chorvatsko se nyní podle The Wall Street Journal stalo učebnicovým příkladem, jak mezinárodní cestovní ruch působí v pandemii jako urychlovač. Podle zdravotníků způsobilo cestování do Chorvatska a dalších tradičních turistických destinací nárůst nakažených po celé Evropě. Ve Francii jsou domácí turisté spojováni s šířením infekce na jižním i atlantickém pobřeží. Španělsko zažívá rekordní nárůst infikovaných v Madridu a letoviscích, kam přijelo velké množství domácích i zahraničních turistů.

Podle odborníků je opětovné šíření covidu-19 hnáno cestovním ruchem ve všech prázdninových letoviscích. Role malého Chorvatska při současném šíření nákazy je však nadproporční a ukazuje, jak turistická sezóna zničila některá draze vykoupená vítězství Evropy v bitvě proti koronaviru. Po zrušení uzávěry nechaly chorvatské úřady otevřít kluby a bary v populárních destinacích na Jadranu. Výsledkem je opětovné šíření epidemie. Týká se to zejména mladých lidí, kteří po návratu do svých domovských zemí přispěli k největšímu nárůstu počtu nakažených od první vlny z března a dubna.

Chorvatští představitelé přiznali, že plné otevření země turistům před sezónou bylo nezbytným rizikem, s nímž se počítalo. Druhou alternativou byl podle nich ekonomický kolaps. Nesmírnou výhodou Chorvatska byla s ohledem na omezenou leteckou dopravu poloha země, kam mohli turisté z mnoha států střední Evropy relativně pohodlně dojet i po zemi.

Německo, Rakousko a Česko uvádějí, že návrat epidemie je od poloviny července z části poháněn právě dovolenkáři v Chorvatsku. Podle německého Institutu Roberta Kocha tvořili na začátku srpna navrátilci ze země na Jadranu až 12 procent zjištěných případů nákazy. V Česku, které zažívá rekordní přírůstky infikovaných, pomohl podle úřadů k bujení nákazy návrat téměř 100.000 turistů z Chorvatska. V Rakousku tvořili navrátilci z dovolené třetinu infikovaných, z nichž více než 1000 navštívilo Chorvatsko.

Situace nápadně připomíná případ rakouského lyžařského střediska Ischgl, které pomohlo rozdmýchat jarní vlnu epidemie v Evropě. Tisíce návštěvníků si odtud odvezly nákazu domů, přičemž stejně jako nyní v Chorvatsku byly v Ischglu hnacím motorem přenosu infekce kluby, bary a večírky. Jak dostat pandemii v Česku pod kontrolu. Je to jednoduché, ale lidé to nedělají.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Nový Peugeot 208 přichází do Česka. Je krásný, svižný a za super cenu

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Jedlá soda je dostupný a účinný pomocník v péči o psa či...

Jak jednoduše vyrobit trendy paletový nábytek na zahradu i do...

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Zavřít reklamu