Udělal jsem chybu, přiznal ministr zdravotnictví a rezignoval

Domácí 21. září 2020 | 08:50 — Ilona Cílková
Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch po nárůstu počtu nakažených koronavirem připustil, že měl více prosazovat plošnou povinnost nosit roušky. Zpětně asi ano, možná jsem skutečně měl být razantnější, míní ministr.
Další 3 fotografie v galerii
Za plošným nošením roušek jsem si měl víc stát, připustil Vojtěch / Facebook A. Vojtěcha

Narážel tak na opatření, které oznámil už v polovině srpna a které od 1. září zavádělo povinnost nosit roušky ve školách nebo obchodech. O den později ho ale po jednání s premiérem Babišem zrušil.

Zpětně asi ano, možná jsem skutečně měl být razantnější. Možná jsem si měl v tomto směru více stát za tím původním návrhem plošného zavedení roušek. Tehdy ale zkrátka ten konsenzus nebyl a tak to bylo,“ prohlásil ministr zdravotnictví.

Mimořádné opatření, které mělo platit od 1. září, ohlásil Vojtěch v pondělí 17. srpna a poté je ještě ve středu upřesnil na tiskové konferenci. Nošení roušek mělo být podle nařízení povinné například ve školách, v obchodech, nebo službách. Ve čtvrtek ale přišla změna a ministr oznámil, že pravidla se budou v budoucnu řídit podle takzvaného semaforu. Opatření se měla vázat na druhý, oranžový stupeň rizika.

Povinné zůstaly roušky od září jen v prostředcích MHD, na úřadech a vnitřních hromadných akcích s účastí nad 100 lidí. K úpravě nařízení došlo po jednání s premiérem Babišem, který plošné nošení roušek odmítal. Podle Vojtěcha se nedá říci, zda by původní opatření zabránilo současnému nárůstu nových případů nákazy koronavirem. „Otázka, jestli by díky tomu nebyly ty nárůsty tak výrazné, je hodně spekulativní. Ale faktem je, že ten návrh byl na širší povinnost nošení roušek,“ uvedl ministr.

Dnes ráno pak ministr na tiskové konferenci oznámil, že odchází z funkce. „Rozhodl jsem se, že odsoupím z funkce ministra zdravotnictví. Panu premiérovi jsem již svoji rezignaci dal,” uvedl Vojtěch.

Premiér Andrej Babiš na rezignaci ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha ihned reagoval na Twitteru. Poděkoval mu za práci a řekl, že chápe, že toho muselo být na něj moc. Dodal, že boj s první vlnou koronaviru zvládl Vojtěch „neuvěřitelně”. „Udělal na ministerstvu víc práce než většina jeho předchůdců. A boj s první vlnou viru zvládnul neuvěřitelně. Chápu, že už toho na něj muselo být moc, že byl znechucený politikou a médii a rozhodl se odejít. Děkuju mu. Za vše. A přeju mu v životě i další kariéře jen to nejlepší,” uvedl Babiš. Jak dostat pandemii v Česku pod kontrolu. Je to jednoduché, ale lidé to nedělají.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci Mӧlltal již od této neděle

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Cestování v září: Tipy, kam vyrazit v těchto dnech za...

Zavřít reklamu