Je trestuhodné, že se na opatření proti koronaviru čeká, až bude po volbách, říká český vědec

Domácí 19. září 2020 | 08:43 — Ilona Cílková
Čím déle však budeme odkládat účinná opatření, tím více bude přibývat mrtvých, a to násobně. To, že se teď čeká, až bude po volbách, je trestuhodné a bude nás to stát tisíce mrtvých, míní biolog Jaroslav Flegr.
Další 3 fotografie v galerii
Situace s koronavirem se nevyvíjí příznivě / Depositphotos

Každým dnem přibývá v Česku více a více nově nakažených koronavirem. Podle parazitologa a evolučního biologa Jaroslav Flegra jsou přijímaná opatření nedostatečná.  Pokud se nezavedou razantnější opatření, nezabrání se exponenciálnímu růstu a mrtvých bude přibývat.

Podle Flegra je covid-19 mnohem větší hrozbou, než si mnozí myslí. Vědec se navíc domnívá, že do dvaceti dnů začnou někteří nakažení umírat, a tomu se už nedá zabránit. „To, že nemáme moc mrtvých lidí a pacientů v nemocnicích, je dané jenom zpožděním, které je zhruba desetidenní pro počty lidí v nemocnici a více než 20denní pro umírající. Ti lidé, kteří za dvacet dní budou umírat, ti jsou už dnes nakažení a jejich smrti těžko zabráníme," míní biolog.

Ačkoli Flegr volá po okamžitém uzavření všeho, také zastává názor, že ani lockdown nám už nepomůže. „I kdybychom udělali totální lockdown jako na jaře, tak budou exponenciálně růst počty hospitalizovaných v nemocnicích a také počty mrtvých. Odhaduji, že přehlcení nemocnic už zabránit nemůžeme, to bychom museli vše zavřít nejpozději minulý týden," uvedl.

Podle Flegra je trestuhodné, že se kvůli blížícím se volbám nepostupuje razantněji. Pokud se budou účinná opatření nadále odkládat, mrtvých bude jen přibývat. „Čím déle však budeme odkládat účinná opatření, tím více bude přibývat mrtvých, a to násobně. To, že se teď čeká, až bude po volbách, je trestuhodné a bude nás to stát tisíce mrtvých".

Tuzemské nemocnice v současné době začínají na některá svá klíčová oddělení přijímat jen pacienty s nákazou nového typu koronaviru. Počet hospitalizovaných je rekordní. Jenom za čtvrtek přibylo 67 pacientů, v nemocnicích se nyní léčí s koronavirem 480 lidí, z toho 93 je ve vážném stavu. Počet lidí, kteří s nemocí covid-19 zemřeli, se v pátek zvýšil o pět na 495. Po velkém tlaku opozice i vládní ČSSD oznámil v pátek odpoledne Andrej Babiš, že se obnoví činnost Ústředního krizového štábu. Obnovu štábu přitom doposud odmítal.

Že není situace dobrá, varuje i regionální ředitel Světové zdravotnické organizace Hans Kluge. „Máme před sebou velmi vážnou situaci," varoval v Kodani Kluge s tím, že týdenní počty nakažených v řadě evropských zemí překonaly čísla z prvního vrcholu pandemie v březnu. Nových případů je za týden v Evropě přes 300 000. „I když tato čísla odrážejí mnohem rozsáhlejší testování, ukazují také na alarmující rychlost přenosu v oblasti,“ varoval Kluge. Jak dostat pandemii v Česku pod kontrolu. Je to jednoduché, ale lidé to nedělají.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Hanychová zveřejnila identitu nové milenky Jaromíra Soukupa: Nejvíc mě ranilo, že to byla moje dlouholetá kamarádka!

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Tipy, jak pěstovat vánoční kaktus, aby vám kvetl jako divý...

Péče o pokojovky v zimě: Pozor na průvan, suchý vzduch,...

Umělecká fotografie je na vzestupu navzdory snadné dostupnosti...

Nekvete vám orchidej? Připravte si zálivku ze dvou...

Zavřít reklamu