Vlastnictví psa je v rozporu se zákonem, řekl Kim Čong-un a nařídil jejich zpracování v restauracích

Domácí 22. srpna 2020 | 07:24 — Ilona Cílková
Nedávná zpráva OSN uvádí, že v Severní Koreji čelí rozsáhlému nedostatku potravin až 60 procent z 25,5 milionu obyvatel. Situace se ještě zhoršila mezinárodními sankcemi, které byly na zemi uvaleny kvůli jejím jaderným raketovým programům.
Další 2 fotografie v galerii
Kim Čong-un nařídil zabavit všechny domácí psy / Depositphotos

Vůdce KLDR Kim Čong-un našel způsob, jak problému čelit. Nově prohlásil, že domácí mazlíčci jsou symbolem buržoazie a dekadence a nařídil, aby úřady psy od majitelů v Pchjongjangu odebraly. Ty nyní čeká osud v severokorejských zoologických zahradách nebo restauracích, které se specializují na zpracování psího masa.

„Severokorejský diktátor už v červnu oznámil, že vlastnictví domácího mazlíčka je od nynějška v rozporu se zákonem a odsoudil chov psích mazlíčků jako poskvrněný trend buržoazní ideologie,“ uvedl deník Daily Mail.  Přitom ještě v říjnu 2018 sám Kim Čong-un daroval pár čistokrevných loveckých psů plemene Pungsan jihokorejskému prezidenotvi Mun Če-inovi jako symbol míru mezi oběma národy.

Podle jihokorejského deníku Čoson Ilbo, identifikovaly severokorejské úřady domácnosti, které doma psy chovají, a nyní je nutí, aby se jich dobrovolně vzdaly. Na výběr však příliš nemají. Pokud tak neučiní, mazlíčky jim úřady násilně zabavují. Odvážejí je do státních zoologických zahrad, v horším případě do restaurací, které se zaměřují na přípravu psího masa. Neuposlechnutí by mohlo být vyloženo jako akt vzdoru vůči vůdci.

Chov psů byl již v minulosti označován za západní dekadenci. Situace v zemi se ale zmírnila poté, co Severní Korea hostovala Světový festival mládeže a studenstva v roce 1989. Poté začala místní elita psy nakupovat a chovat jako domácí mazlíčky. Velmi drazí psi tak byli symbolem společenského statusu, uvádí list Chosun Ilbo.

Severní Korea v současné době čelí rozsáhlému nedostatku potravin, který je ještě umocněn rozhodnutím uzavřít hranici s Čínou kvůli nebezpečí nákazy koronavirem. Peking je totiž hlavním podporovatelem Pchjongjangu a zdrojem velkého množství potravy potřebné k nasycení Severokorejců.

Vzhledem k tomu, že vepřové a hovězí maso je pro většinu obyčejných lidí téměř neslýchaným luxusem, může být nové nařízení považováno za způsob, jak v nadcházejících měsících odvrátit v zemi hrozbu hladu.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci Mӧlltal již od této neděle

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Cestování v září: Tipy, kam vyrazit v těchto dnech za...

Zavřít reklamu