Třetině hospod hrozí krach. Restaurací ubude, protože už v nich nikdo nebude chtít pracovat, hodnotí situaci ekonom

Domácí 28. ledna 2022 | 12:27 — Ilona Cílková
Strach z inflace je podle Českého statistického úřadu momentálně mezi Čechy největší v historii měření. Na vlastní kůži to pociťují třeba hostinští nebo taxikáři. Lidé totiž omezují zbytné výdaje, neboť se bojí, že by třeba kvůli růstu cen energií nemuseli vyjít. Firmy jsou zase rády, že šetří za novoroční večírky - a ještě přitom mají po ruce zdůvodnění: omikron, myslí si ekonom Lukáš Kovanda.
Restaurace mají otevřeno, lidé ale nechodí / Depositphotos

Podle ekonoma Lukáše Kovandy se mnohým domácnostem také zvedají splátky hypotéky, a to docela běžně o čtyři nebo pět tisíc korun měsíčně. "Je pak jasné, že první, co lidé omezí, je návštěva restaurace. Vařit si mohou doma, a to třeba i jídlo do práce. Navíc stále mnozí zaměstnavatelé tolerují, nebo dokonce vyžadují práci na bázi home office. Tedy i bez konzumace poledního menu," vysvětluje ve své tiskové zprávě ekonom.

"Není to ale jen o strachu z inflace. Navzdory poměrně vysoké úrovni proočkovanosti přetrvává strach z covidové nákazy omikronem. Neočkovaní do restaurací nemohou. A ti očkovaní často s očkovanými zajdou místo do hospody popít pivo ke kamarádovi do bytu nebo do garáže. Pivo koupené v hypermarketu je levnější než to v hospodě či restauraci, což se hodí zvláště v době rapidní inflace, jež letos může být nejvýraznější od 90. let. Navíc v bytě či garáži nikoho nečeká kontrola očkování a riziko nákazy je rovněž slabší. Za večer se v bytě či garáži prostě tolik lidí jako v hospodě nevystřídá," poskytuje svůj pohled Lukáš Kovanda.

„A když lidé nechodí do restaurace ani hospody, ať už kvůli inflaci či omikronu, nevyužijí pochopitelně ani taxi. A pokud by se snad přesto měli někam dopravovat, volí MHD," přibližuje situaci ekonom.

"To, že zejména v turisticky vyhledávaných místech chybí hlavně zahraniční klientela, je pak už evergreenem celých posledních dvou let. Gastropodniky zaměřené převážně na českou klientelu tak, co se se tržeb týče, paběrkují na úrovni 40 až 60 procent posledního předpandemického roku 2019. Ty orientující se na zahraniční turisty jsou na tom ještě hůře," ujasňuje Kovanda.

Podle webu kurzy.cz hrozí zhruba třetině podnikatelů v gastronomii krach. "Na ten dojde hlavně tehdy, bude-li vláda skoupá s podpůrnými programy. V lednu už neběží program Antivirus B, který pomáhal i gastropodnikům udržovat si zaměstnance. Takže propouštění hrozí zhruba třiceti procentům zaměstnancům gastra," vysvětluje Kovanda.

To, že hrozí propouštění, by mohlo znít podle Kovandy jako alespoň trochu dobrá zpráva. "Protože gastropodnikům se vhodné pracovní síly stále nedostává v uspokojivé míře. Nejsou kvalitní kuchaři, provozní, servírky. Řada z těchto lidí, pokud dostane vyhazov z restaurace, už ale míří zcela mimo obor. Třeba do rapidně rostoucího segmentu e-commerce a související logistiky," myslí si Lukáš Kovanda.

"Z kuchařů se tak stávají třeba pracovníci ve skladech. Bývalí číšníci zase rozvážejí potraviny nebo piva v plechovkách pro rozvážkové firmy. Jejich práce se tedy zrovna zase tolik nezměnila. Místo piva, čepovaného, jež roznášeli hostům, kteří jej vypili v hospodě u stolu, nyní rozvážejí pivo, plechovkové, jejž zákazník zkonzumuje na párty v garáži," říká ekonom pro web faei.cz.

"Když ale bývalí číšníci nyní místo roznášení pivo rozváží, a nehodlají na tom nic měnit, hovoří ekonom o trvalé změně struktury trhu práce. Může se zkrátka stát, že lidé už se do hospod a restaurací nikdy nevrátí v předpandemické míře. Zvláště ne po tom, co letos budou muset gastropodniky do svých cen výrazněji než loni promítnout kromě rapidně zdražujících energií také citelně rostoucí ceny potravin," podotýká Lukáš Kovanda. Čechy čeká nesmírně těžký rok a peněženky už se teď třesou hrůzou.

Zdroj: kurzy.cz, faei.cz, TZ Lukáš Kovanda.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci Mӧlltal již od této neděle

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Cestování v září: Tipy, kam vyrazit v těchto dnech za...

Zavřít reklamu