Vepřové maso je v Česku drahé jako nikdy. A může být ještě hůř

Domácí 01. srpna 2020 | 06:00 — Ilona Cílková
Vepřové maso je v Česku drahé jako nikdy. Může za to mor prasat, který se nyní opět objevuje v Číně. Vytrvalé deště a záplavy, které od poloviny června decimovaly jih země, šíření nákazy usnadňují.
Další 2 fotografie v galerii
Za zvyšováním cen je prasečí mor / Pixabay

Koronavirová nákaza a opatření pro boj s ní letos ve druhém čtvrtletí nijak výrazně neovlivnily produkci masa a mléka v ČR. Vyplývá to z údajů, které včera zveřejnil ČSÚ. Produkce masa a výkup mléka nevykazují jakékoli mimořádné výkyvy, jaké jsou patrné například v řadě odvětví průmyslové produkce.

Výkup mléka byl letos ve druhém čtvrtletí vyšší než ve stejném období loňského i předloňského roku. Produkce hovězího masa byla v zásadě na úrovni loňského i předloňského druhého kvartálu. Výroba drůbežího masa odpovídala loňské úrovni a převyšovala předloňskou. Produkce vepřového masa pak zaostala jak za loňskou, tak předloňskou úrovní druhého čtvrtletí, avšak nikterak mimořádně.

Poprvé od loňského prvního čtvrtletí ovšem došlo k mezikvartálnímu poklesu ceny jatečně upravených prasat. To svědčí o tom, že – částečně i kvůli koronavirové krizi, omezení mezinárodního obchodu a slabší poptávce – dochází ke stabilizaci na globálním trhu s vepřovým masem. Ten od roku 2018 postupně destabilizoval dopad šíření afrického moru prasat.

Nákaza moru prasat se před dvěma lety objevila v Číně a poté se šířila do dalších asijských, ba dokonce evropských zemí. V důsledku musely být rozsáhle vybíjeny chovy prasat, což omezilo dostupnost vepřového na světovém trhu a vyvolalo silný tlak na růst jeho ceny. Čína v loňském roce kvůli nákaze snížila stav svých chovů prasat o zhruba 180 milionů kusů, což odpovídá čtyřicetiprocentní redukci. V současnosti země chovy obnovuje, dopad do celosvětových cen kulminoval na přelomu roku.

Nově se však objevují známky, že by se nákaza mohla v Číně opět začít výrazněji šířit. Vytrvalé deště a záplavy, které od poloviny června decimovaly jih Číny, šíření nákazy usnadňují. V červenci na několika místech Číny k takovému obnovenému šíření došlo.

Pokud by se nákaza opět začala výrazněji šířit, postupně by se projevila opětovným zdražováním jatečných prasat a vepřového i v ČR. Například kilogram vepřové pečeně stojí podle ČSÚ letos v červenci 145,70 koruny, což je meziročně bezmála o deset procent více.

Vepřová kýta bez kosti pak v důsledku šíření nákazy morem prasat zdražila na maxima minimálně od roku 2010, když je v současnosti stále o zhruba 50 procent vyšší než v roce 2010. Dobrá zpráva. Koruna posiluje nejvíce ze všech měn světa.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete od března vyrazit

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Zavřít reklamu