Antibabiš nestačí. Chci být věrohodný a slušný politik, říká Kalousek

Domácí 21. července 2020 | 08:32 — Ilona Cílková
Své rozhodnutí nekandidovat ve volbách do Poslanecké sněmovny v příštím roce Kalousek nepovažuje za ústup z politiky. Dle svých slov chce výrazně pomoci, i když nebude kandidovat. Bude tak zároveň i věrohodnější.
Další 3 fotografie v galerii
Antibabiš je každý slušný demokratický politik, říká Kalousek / Facebook/MK

Jak řekl v Interview ČT24, plánuje zejména přesvědčovat členské základny a také voliče o nutnosti případné volební koalice současných opozičních stran. Právě nedostatek vysvětlování a práce v terénu považuje Kalousek za důvod, proč se před volbami v roce 2017 rozpadla koalice KDU-ČSL a STAN.

Jelikož nebude kandidovat, nebude mít ve volbách osobní ambici, díky čemuž bude jeho apel na jednotu opozice věrohodný, věří. „Vyjednavači musí být předsedové stran, věřím jim, že na to mají předpoklady,“ shrnuje. Uznává ale, že jednání mohou ztroskotat na celé řadě problémů. „Lidé se musí snažit dohodu hledat,“ předesílá Kalousek.

Vlastní osobu vidí jako zástupný problém, který v minulosti jmenovali jiní členové možných koaličních partnerů TOP 09. „Teď je to úplně jedno, já kandidovat nebudu. Doufám, že si nebudou vymýšlet jiné zástupné problémy a že se nám podaří věc domluvit. Jde o příliš vážnou věc. Další vládu, která nás vede na periferii EU a dělá z nás zemi východní typu, si tato země dovolit nemůže," zdůrazňuje.

Dle Kalouskových slov není možné, aby případná opoziční koalice stála pouze na kritice současné vlády a premiéra Babiše. „Antibabiš je každý slušný demokratický politik úplně stejně, jako musí být antikomunista nebo antinacista. To ještě neznamená, že říká, kudy tu zemi chce vést. Musí tu vzniknout vláda, která nabídne téhle zemi perspektivu moderní, svobodné, vzdělané země, kde je perspektiva v přidané hodnotě a nikdo nám v tom nebude překážet, naopak k tomu vláda bude vytvářet podmínky,“ tvrdí.

Kalousek se dotkl i současné situace v Moravskoslezském kraji. Za tu je podle něj nese  odpovědností hnutí ANO. Hnutí má své lidi na postu ministryně financí, ministra zdravotnictví i hejtmana kraje. Upozorňuje, že OKD je v majetku státu, a resort financí tedy mohl rozhodnout o uzavření dolů dříve, než k němu došlo.

„Když bylo méně nakažených než dnes, pořádala vláda tiskovky dvakrát denně a premiér Babiš přijímal absolutní politickou odpovědnost za všechno, když si myslel, že se mu tyto věci vyplatí. V okamžiku, kdy je zřejmé, že dochází k selhání, říká, že vláda nerozhoduje, že rozhodují hygienici a vláda to jen schvaluje. Vláda se tváří, jako by žádnou politickou odpovědnost nenesla. Nese vrcholnou politickou a koordinační odpovědnost a nelze to hodnotit jinak než jako selhání vlády," řekl politik.

Kalousek uznává, že pandemie koronaviru byla něčím novým a chybovali by všichni – vládě vyčítá zejména špatnou komunikaci s veřejností. „Vypadalo to jako velmi chaotické rozhodování, některým rozhodnutím nerozumím dodnes," říká Kalousek. Proti Babišovi se šikují dva bloky. Volič bude mít konečně možnost výběru.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Hanychová zveřejnila identitu nové milenky Jaromíra Soukupa: Nejvíc mě ranilo, že to byla moje dlouholetá kamarádka!

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Jedlá soda je dostupný a účinný pomocník v péči o psa či...

Jak jednoduše vyrobit trendy paletový nábytek na zahradu i do...

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Zavřít reklamu