Politici se snaží odnaučit Čechy kouřit

Domácí 23. června 2020 | 07:45 — Ilona Cílková
Letos se začátkem března spotřební daň z krabičky cigaret stoupla ze dne na den o deset až třináct korun. Zdražení cigaret tak bylo nejvýraznější v historii. V příštím roce čeká kuřáky navýšení další, pak další v letech 2022 a 2023.
Další 3 fotografie v galerii
Cigarety opět výrazně podraží / Pixabay

Mezi lety 2009 a 2019 zdražovala krabička cigaret v průměru o 3,10 Kč ročně, letos však došlo k jejímu zdražení až o pětinásobek, tj. o patnáct korun. Průměrná cena krabičky se tak poprvé vyhoupla nad úroveň jednoho sta korun. V příštím roce zdraží krabička, která nyní vyjde na 101 korun na 105 korun. Zdražení tedy nebude tak markantní jako to letošní.

Politici to zdůvodňují zdravotními riziky kouření a snahou odnaučit Čechy tomuto zlozvyku.

Ministerstvo financí si od vyšší daně slibuje dalších necelé dvě miliardy korun pro veřejnou kasu navíc, zatímco letošní navýšení má vynést dodatečných devět miliard. Loni státní rozpočet na tabákové dani inkasoval 56 miliard korun. Plán ministerstva však může narazit.

Navýšení daně totiž ještě více rozevře nůžky mezi cenou cigaret v sousedních zemích Slovensku a Polsku. Zejména Češi z příhraničních oblastí tak častěji budou jezdit pro kartóny právě tam. Na jednom kartonu mohou ušetřit až stokoruny. Zřejmě také bude bujet černý obchod s cigaretami, případně se rozmůže jejich pašování, padělání a další kriminální činnost s nimi spojená.

Už dnes se v Česku nelegálně prodá zhruba sedm procent cigaret, například nekolkovaných krabiček z Ukrajiny a Běloruska, včetně padělků známých značek. Podíl nelegálních prodejů kvůli růstu spotřební daně vzroste. Do Česka si přitom zároveň bude pro cigarety kvůli jejich zdražení jezdit přes hranice méně Němců a Rakušanů, což rovněž může zčásti zhatit plány ministerstva ohledně zvýšeného daňového inkasa ze zdražených cigaret. Některým Čechům unikají tisíce korun měsíčně, aniž by o tom věděli.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Nový Peugeot 208 přichází do Česka. Je krásný, svižný a za super cenu

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Jedlá soda je dostupný a účinný pomocník v péči o psa či...

Jak jednoduše vyrobit trendy paletový nábytek na zahradu i do...

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Zavřít reklamu