Některým Čechům unikají tisíce korun měsíčně, aniž by o tom věděli

Domácí 21. června 2020 | 05:40 — Ilona Cílková
V českých domácnostech žije více 1,1 milionu lidí se zdravotním postižením starších patnácti let, plyne z údajů Českého statistického úřadu. Jedná se o třináct procent všech obyvatel ve věku nad patnáct let žijících v soukromé domácnosti.
Další 3 fotografie v galerii
Mnozí Češi, kteří doma pečují o své blízké, často nevědí, že mají nárok na státní podporu / Pixabay

O mnohé z těchto lidí pečují doma jejich rodinní příbuzní, případně další blízcí. Těchto „pečujících laiků“ je už více než půl milionu a jejich počet kvůli obecnému stárnutí české populace rok od roku narůstá. Typickým „pečujícím laikem“ je žena středního nebo vyššího věku, která se mnohdy ještě stará o své nezletilé děti. Vžívá se tedy označení „sendvičová generace“, což jsou právě lidé středního věku pečující o své ještě nesamostatné děti a současně již také o nemohoucí, stářím scházející rodiče.

Obětavost a vytížení vede „sendvičovou generaci“ často k vlastnímu vyhoření, ztrátě zaměstnání nebo rozpadu vlastní rodiny. Výdaje státu na péči o dlouhodobě nemocného pacienta v domácím prostředí přitom představují zhruba sedm miliard korun ročně, vyplývá z údajů Diakonie ČCE.

To znamená, že stát průměrně hradí pečujícímu laikovi kolem 14 tisíc korun ročně, měsíčně nějakých 1200 korun. Vzhledem k tomu, oč vše mnozí zástupci „sendvičové generace“ svojí péči o blízké přichází, jde o velmi nízkou sumu. Pečující laici tak jsou jakýmsi „neviditelným pilířem“ tuzemského sociálního systému, kteří ke své škodě, finanční i osobní, výrazně šetří peníze daňových poplatníků, aniž se o tom vůbec pořádně ví.

Sami pečující laici, ač jsou de facto výrazně podhodnocenou pracovní sílou, si často ani neuvědomují, že mají nárok na příspěvek na péči, případně se zdráhají o něj zažádat. Pravdou také je, že úřady postupují při přiznávání příspěvku často velmi zdlouhavě a nepřívětivě, což žadatele odradí. Nejčastěji se tak pečující laici připravují o tisíce korun měsíčně, u řady z nich však jde o i více než deset tisíc korun. Čtyři z deseti Čechů finančně krvácí. A to nejhorší teprve přijde.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete od března vyrazit

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Zavřít reklamu