Situace kolem vyplácení dávek je nejistá. Průtahy nahrávají nevýhodné smlouvě

Domácí 01. srpna 2019 | 04:00 — Ilona Cílková
Situace ohledně vyplácení dávek je stále nejistá. Ministerstvo práce a sociálních věcí má přitom jen 17 měsíců na zajištění IT systémů pro vyplácení dávek, které mají začít fungovat od ledna 2021. Zbytečně se přitom již proinvestovaly miliony korun. Pirátům se zdá, že průtahy mají nahrát nevýhodné smlouvě se současným dodavatelem.
Kdo bude vyplácet dávky a za kolik? / Shutterstock

Zajištění IT systémů pro vyplácení dávek, které mají začít fungovat od ledna 2021, má nyní na starosti ministryně Jana Maláčová a její náměstek pro IT Jan Baláč. „Zdá se ale, že přešlapují na místě a neví si rady. Daňového poplatníka stál podobný přístup už miliardy korun. Nedávné dvouleté prodloužení IT smluv se společností OKsystem na základě pochybné opce, podepsané současnou ředitelkou IT Lenkou Bočkovou, vyjde na více než miliardu korun," vyčíslil poslanec a předseda podvýboru pro IT a dávkové systémy Lukáš Kolářík.

Ministerstvo práce na konci roku 2017 vybralo jako nového dodavatele dávkových systémů firmu DXC Technology za 270 milionů korun. Tento výsledek však napadl OKsystem, který se svou nabídkou v ceně 829 milionů neuspěl. Antimonopolní úřad (ÚOHS) dal OKsystemu letos na jaře naprosto nepochopitelně za pravdu a tendr zastavil z procesních důvodů. Kdyby tehdy MPSV podalo rozklad rozhodnutí ÚOHS, příští týden by úřadu vypršela lhůta k rozhodnutí, která je obvykle dva měsíce. 

„Dle pirátských analýz, které se shodují s právními názory rezonujícími sněmovním Výborem pro sociální politiku, by tento postup uspěl a firma DXC Technology by se mohla pustit do práce," domnívá se Kolářík. Vedení MPSV se ale místo toho rozhodlo ustanovit novou komisi k výběru výherce tendru. Ta byla ustanovena až po více než měsíci prodlení a dosud nepřinesla reálně žádné výsledky.  „Všechno tak spěje k tomu, že vzhledem k časovému presu zakázku nakonec opět přidělí MPSV současnému dodavateli OKsystem, bez ohledu na skutečnost, že má třikrát dražší nabídku, a to nemluvíme o tom, že už dnes dostává stamiliony nad rámec půl miliardy korun, kterou stál provoz systémů v minulém období," předpokládá Kolářík.

MPSV se k ustanovení výběrové komise místo podání rozkladu rozhodnutí přiklonilo dle vyjádření náměstka Jana Baláče údajně kvůli časovým důvodům. „Teď se ale ukazuje, že byl tento postup špatný, zvolená cesta nikam nevede, a výsledkem bude zbytečná ztráta opět více než půl miliardy korun. Zase se tak naplňuje zaběhnutý scénář, kdy průtahy jednání vedou k upevňování jednoho dodavatele. Zatímco se ministři a zodpovědní náměstci střídají na MPSV jako sošky na orloji, OKsystem zůstává," dodává Kolářík s tím, že je to opravdu zvláštní náhoda.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Futuristický elektromobil IONIQ 5 přijíždí ve sportovní verzi N Line

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Tipy, jak pěstovat vánoční kaktus, aby vám kvetl jako divý...

Péče o pokojovky v zimě: Pozor na průvan, suchý vzduch,...

Umělecká fotografie je na vzestupu navzdory snadné dostupnosti...

Nekvete vám orchidej? Připravte si zálivku ze dvou...

Zavřít reklamu