Co skutečně stojí za odchodem Romana Prymuly

Domácí 17. května 2020 | 08:59 — Ilona Cílková
Hlavní muž boje proti koronaviru Roman Prymula chce ke konci května odejít z vedení ministerstva. Odejít chce do soukromého sektoru, kam měl podle svých slov namířeno již v lednu.
Další 3 fotografie v galerii
Roman Prymula oznámil odchod / Česká televize

Prymula řekl, že skončí, pokud nenastanou dvě skutečnosti. Nechtěl však uvést konkrétně, jaké má podmínky. „Zatím si to nechám pro sebe," doplnil.

V České televizi poté uvedl, že příčin je více, patří k nim ale i způsob rozvolňování restrikcí zavedených ve snaze omezit šíření nemoci covid-19. Nemá přitom vážné obavy ze zdravotních dopadů otevírání škol, i když připustil, že studie o minimální reprodukční kapacitě dětí nemusí být bezvýhradně platná. „Trochu mě mrzí, co se děje ve společnosti. V této chvíli je přístup ne úplně akceptovatelný,“ uvedl. Zdůraznil, že je stále na místě opatrnost. „Myslet si, že jsme zvítězili, že se nic nemůže stát, je liché,“ míní náměstek ministra zdravotnictví.

Roman Prymula ale zřejmě není o odchodu definitivně rozhodnutý. Zdůraznil, že jeho rozhodnutí není konečné, chce se o něm ještě bavit především s premiérem Andrejem Babišem. Prozatím tedy zůstává vedoucím týmu epidemiologů, který radí vládě, jak by měla postupovat s ohledem na možná rizika.

Prymula opětovně odmítl, že by se důvody odchodu týkaly jeho chybějící bezpečnostní prověrky, kterou po něm ministr zdravotnictví Adam Vojtěch vyžaduje. Tu měl původně splnit do 14. března, další termín se kvůli koronavirové krizi posunul až na konec června. O udělení prověrky zažádal loni v dubnu. „Někdo to tam zdržuje, protože šetření u NBÚ už proběhlo a teoreticky mají lhůtu na udělení prověrky 70 dnů,“ vyjádřil se k situaci.

Dalším možným důvodem může být druhá vlna koronaviru. Očekává se, že podzimní druhá vlna bude minimálně stejně silná jako ta první. A Prymula je přesvědčený, že jediný funkční mechanismus, jak omezit šíření koronaviru, tkví ve striktních restrikcích. Zkrátka a dobře je přesvědčený, že to, co se proti šíření koronaviru udělalo, je správně, a že jinak to řešit nešlo. Nyní vidí, že v budoucnu už nebude vůle ani ze strany vlády, ani od veřejnosti postupovat stejně razantně. A tak u toho prostě a jednoduše nechce být. Jak je to s nošením roušky? Naše imunita dostává pořádně na frak.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Nový Peugeot 208 přichází do Česka. Je krásný, svižný a za super cenu

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Jedlá soda je dostupný a účinný pomocník v péči o psa či...

Jak jednoduše vyrobit trendy paletový nábytek na zahradu i do...

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Zavřít reklamu