Za záchranou Smartwings může být zájem vlastníků. Nákup by byl drahý i zadarmo

Domácí 16. května 2020 | 15:01 — Ilona Cílková
Až stoprocentní podíl v letecké společnosti Smartwings by podle ministra průmyslu a obchodu a dopravy Karla Havlíčka mohl koupit český stát. Pomoci by tak letecké společnosti měl s dopady koronavirové krize. Rozhodnout se podle Havlíčka musí do konce června. O nákupu podílu ve společnosti bude jednat vláda.
Další 3 fotografie v galerii
Proč by zrovna firma Smarwings měla mít výhodu? / Depositphotos

Rezervovaně se ale k výroku ministra Havlíčka vyjádřují nejen opoziční politici. Podle  místopředsedy koaličních sociálních demokratů Romana Onderky mohou za záchranou firmy být zájem vlastníků Smartwings.

Podle místopředsedy vládních sociálních demokratů Romana Onderky by mělo jít až o poslední fázi pomoci ze strany státu. Dopravce má podle něj do strategického podniku „opravdu hodně daleko“. „Občané tomu můžou rozumět jenom tak, že je tam nějaký zájem někoho z daných osob, které o tom mluví, nebo se na tuto transakci soustředí. To je hnutí ANO či stávající vlastníci, tedy čínská firma, nebo fyzické osoby v České republice,“ uvedl Onderka.

Vstup státu do Smartwings se nelíbí části opozice. Pirátský poslanec Jan Lipavský už tuto možnost dříve zkritizoval. Podnik podle Lipavského není strategický a kritický pro chod České republiky. Možnost koupě označil za krajně nemravnou.

Bývalý ministr a opoziční poslanec Miroslav Kalousek uvedl, že majitelé Smartwings mohou buď společnost dát do konkurzu, vložit do ní vlastní peníze nebo pro ni najít investora. „Jim se nelíbí ani jedna z těchto možností a chtějí sáhnout do kapes daňovému poplatníkovi. Myslím si, že to není fér,“ řekl. Podle něj platí i pro Smartwings program podpory COVID. „Proč by měl mít Smartwings něco speciálního? Není to ani národní dopravce, ani není ohrožena letecká obslužnost v České republice,“ dodal Kalousek.

Podle Kalouska neexistuje žádný důvod, proč by se stát měl angažovat víc, než u jiných firem. Smartwings má k dispozici programy Antivirus, Covid a kapitál svých akcionářů, jako všichni ostatní. Nákup by byl drahý i zadarmo. Znamenal by přebrání miliardových závazků.

Proti případné pomoci státu Smartwings Group se ve čtvrtek vymezilo také zhruba 50 lidí protestující před ministerstvem financí. Nebudeme tahat za provaz, na jehož konci je smyčka pro živnostníka, rozčílil se Kalousek.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Balení bez námahy – módní tipy pro chytré a stylové cestovatele

Balení bez námahy – módní tipy pro chytré a stylové...

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Zavřít reklamu