Nebudeme tahat za provaz, na jehož konci je smyčka pro živnostníka, rozčílil se Kalousek

Domácí 29. dubna 2020 | 07:16 — Ilona Cílková
Miroslav Kalousek se na včerejším jednání Sněmovny ostře pustil do vlády Andreje Babiše a vládních ministrů. „Sedíte tu jak pecky, neodpovídáte nám na otázky, a chcete, abychom s vámi táhli za jeden provaz, na jehož konci je smyčka pro podnikatele, pustil se do ministrů Kalousek.
Kalousek označil jednání vlády za aroganci / TOP 09

„Padlo tady asi padesát zásadních otázek a členové vlády tady sedí jako pecky. Říkáte furt: Táhněte za jeden provaz. My ale nebudem tahat za provaz, který na zem hodí vůdce, a na jehož konci je smyčka pro živnostníka,“ komentoval průběh diskuse Kalousek.

Kritiku na adresu opozice, že netáhne za jeden provaz, Kalousek vyvracel konstruktivními návrhy, které vláda smetla ze stolu, a pak je předložila jako návrhy své. „Zaplať pánbůh, že jste je předložili, my jsme je rádi podpořili. Já jsem byl členem dvou vlád, ale já si nepamatuji takhle vstřícnou opozici, jako jsme dneska my. Takže říkat, že jsme opozice za každou cenu, dokonce do toho promítat emotivní pojmy jako nenávist, je opravdu buď mimořádně nefér, nebo mimořádně nepoučené,“ zlobil se Kalousek

V každém případě si prý měli členové kabinetu ujasnit, co táhnutí za jeden provaz znamená: „Jestliže to někdo z vás vnímá, že táhnout za jeden provaz v takovéhle situaci je, že jeden velí a všichni ostatní drží ústa a mašírují a netroufnou si ani ceknout, tak to není táhnutí za jeden provaz v demokratické zemi,“ doplnil s tím, že táhnutí za jeden provaz je snaha najít společné východisko a společný konsenzus.

„Vy jste se nikdy nesnažili s námi najít dohodu. Vy jste nás tady jenom válcovali. Vždycky jste si spočetli, že na to máte dost hlasů, tak jste nás tady zválcovali. Ale to se netýká jenom opozice. To se týká vašich sociálních partnerů, to se týká zástupců zaměstnanců i zaměstnavatelů v těch oborech, kterých se vaše opatření bezprostředně dotýká,“ zmínil, že ani s nimi se nikdo nebavil.

„Pokládám to za naprosto odpudivé, za naprosto nepřijatelné. Jak potom chcete, aby s vámi táhli lidé za jeden provaz, když se s nimi o tom vůbec nebavíte?“ pozastavoval se předseda poslanců opoziční TOP 09 nad tím, že se v takto důležitých otázkách nesešlo ani předsednictvo tripartity a neprojednalo harmonogram projednávání, že by projednalo dopady jednotlivých opatření na zaměstnance i zaměstnavatele.

Jednání vlády označil za aroganci. „Nerozhořčuji se jen vůči vaší aroganci vůči opozici, ale ohrazuji se i kvůli vaší aroganci vůči sociálním partnerům, vůči odborům a vůči podnikatelským svazům. Oni se to dozvěděli z novin a z televize úplně stejně jako my. To není vládnutí. To není táhnutí za jeden provaz. To je amatérismus, to je arogance. Jestli myslíte, že to je poslouchání jednoho vůdce, který hodí na zem provaz, na jehož konci je smyčka pro živnostníka, tak za tenhle provaz my tahat nebudeme,“ zdůraznil a zopakoval, že pokud se vláda chce dohodnout na nějakém společném východisku, jsou připraveni.

Ohledně hlasování o prodloužení nouzového stavu padlo podle něj několik zásadních otázek, na které nepadla žádná odpověď. Třeba na důležitou otázku, na základě jakých dat ta vláda rozhoduje. „Data, která nechcete dát Poslanecké sněmovně, data, která nechcete dát veřejnosti, ale data, která dokonce ani nechcete dát spolupracujícím expertům,“ rozčilil se opět Kalousek. Za změnou názoru na promořování obyvatel může být něco jiného, obává se Kalousek.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete od března vyrazit

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Zavřít reklamu