Erdogan se rozhodl, že Evropě zavaří. Migranti jsou jeho zbraň

Domácí 09. března 2020 | 08:03 — Ilona Cílková
Bez jakýchkoli pochybností právě probíhá na turecko-řecké hranici začátek oficiálně nevyhlášené války Turecka s Řeckem a Evropskou unií.
Na turecko-řecké hranici začíná oficiálně nevyhlášená válka s Evropskou unií / Pixabay

Řecko-turecké hranice se koncem minulého týdne proměnily ve válečnou zónu. Shromáždilo se tam několik desítek tisíc uprchlíků a Turecko oznámilo, že už jim nebrání v cestě do Evropské unie. Napětí mezi tamními obyvateli a migranty každým dnem stoupá.

Podle generála v záloze Jiřího Šedivého může celá věc eskalovat v mnohem větší problém. V zemi se prý ve velkém radikalizují občané, kteří neútočí pouze na uprchlíky, ale i na Řeky. To, co se v současné době odehrává na hranicích Řecka a Turecka, by podle generála Šedivého mohlo odstartovat něco, co by nakonec znamenalo hrozbu pro celou Evropu.

Migranti, kteří žili v Turecku, se na hranici s Řeckem začali shromažďovat poté, co turecký prezident Erdogan oznámil, že uprchlíci mají nyní volnou cestu do Evropy. Tím Erdogan přestal naplňovat smlouvu s EU z roku 2016 o pomoci se zvládáním přílivu uprchlíků výměnou za finanční pomoc. Šedivý je toho názoru, že by měla Evropská unie proti tureckému prezidentovi rázně zakročit.

Podle generála Šedivého si Erdogan dobře uvědomuje, jak velkým problémem byla pro Evropu migrační krize v roce 2015. Turecký prezident se tedy rozhodl, že Evropě pořádně zavaří. Důvod je podle generála pomsta.

Podle Šedivého se Erdogan mstí a má to historii. Evropa ho nepodpořila, když chtěl do Evropské unie, kam chce Turecko už dlouhé roky. V nedávné době EU řekla, že pokud se v Turecku nezmění právní systém, nemůže být členem. Využívá toho, že migranti jsou na jeho území, k tomu, aby to zase rozjel. Používá migranty jako zbraň. Viděl, že v roce 2015 a 2016 to s Evropou zahýbalo. Říká, že tam jsou migranti ze Sýrie, kteří utekli před ofenzivou Turků, ale podle posledního rozboru počtů migrantů tam je třeba více než šedesát procent Afghánců. Jsou tam lidé z Pákistánu či Bangladéše. Erdogan všechny migranty jednoduše označil za uprchlíky ze Sýrie a snaží se Evropě pomstít a oslabit ji. Podle Šedivého hrozí, že pokud se migrační vlna zase rozjede, bude v Evropě docházet k velkému napětí.

Stále více se tak ozývají hlasy, že hranice by se měly zavřít a Evropa by se měla sjednotit v názorech vůči Turecku.  

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci Mӧlltal již od této neděle

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Cestování v září: Tipy, kam vyrazit v těchto dnech za...

Zavřít reklamu