Česká ekonomika míří vstříc obávané stagflaci

Domácí 18. února 2020 | 04:25 — Ilona Cílková
Česká ekonomika míří vstříc takzvané stagflaci. To je obávaný stav, kdy ekonomika stagnuje, ale inflace je poměrně citelná. Česká ekonomika loni ve čtvrtém čtvrtletí rostla tempem 1,7 procenta meziročně, nejpomaleji ze zemí Visegrádské skupiny.
Ekonomika začíná stagnovat, ale inflace stále roste / Pixabay

Slovenská ekonomika přidala 2,1 procenta, polská 3,1 procenta a maďarská dokonce 4,5 procenta. Ostatní ekonomiky Visegrádské skupiny také vesměs překonaly očekávání trhu, zatímco růst české ekonomiky za ním zaostal. Co se týče inflace, činila v Česku v lednu 3,6 procenta meziročně. Inflaci mělo vyšší jak Maďarsko (kde inflace v lednu činila meziročně 4,7 procenta), tak Polsko (4,4 procenta), naopak na Slovensku rostly ceny pomaleji (3,0 procenta).

V Česku zdražování táhly hlavně ceny bydlení a potravin, které jsou tradičně cenově kolísavé, což přece jenom poněkud zmírňuje obavy z možné stagflace, neboť poměrně vysoká inflace může být nakonec jen přechodnou záležitostí. S tím ostatně počítá Česká národní banka, která v aktuální prognóze předpokládá dubnovou kulminaci inflace na úrovni 3,7 procenta, přičemž poté má až do konce roku tempo růstu spotřebitelských cen postupně zmírňovat.

Podle ekonoma Lukáše Kovandy nelze vyloučit, že se inflace během jara dostane až na úroveň čtyř procent. Taková vyhlídka snižuje pravděpodobnost, že ČNB poměrně brzy sníží své základní úrokové sazby, což má podpůrný efekt na korunu. Ta posiluje vůči euru na novou nejvyšší úroveň od října 2012, a sice 24,77.

Bydlení v lednu zdražovalo kvůli novoročnímu navyšování cen elektřiny nebo vodného a stočného. Z potravin v lednu zdražovalo předně pečivo, vepřové či lihoviny. Pečivo zdražuje kvůli slabší úrodě uplynulých let, zejména roku 2018, a vepřové zase kvůli epidemii afrického moru prasat, jež v roce 2018 propukla v Číně a od té doby se šíří po Asii i Evropě. Nucené vybíjení chovů prasat snižuje dostupnost vepřového na světovém trhu a vede k růstu jeho ceny, a to právě i v Česku. Lihoviny zdražovaly kvůli lednovému zvýšení spotřební daně.

Inflace se během jara může dostat až na čtyři procenta. Poté však bude klesat. Za celý rok 2020 však vykáže úroveň přesahující horní mez tolerančního pásma ČNB, a to hodnotu 3,2 procenta. Ve světle současných čísel se ukazuje, že ze strany ČNB bylo počátkem února rozumné, že zvýšila své základní úrokové sazby. Bez tohoto kroku by se inflační očekávání po roztočila ještě více a výhledově tak hrozilo ještě citelnější zdražování, než jaké nás čeká takto, upozorňuje Lukáš Kovanda.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci Mӧlltal již od této neděle

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Cestování v září: Tipy, kam vyrazit v těchto dnech za...

Zavřít reklamu