Co si Češi myslí o vysílání vojáků na zahraniční mise

Domácí 02. února 2020 | 10:08 — Ilona Cílková
Zahraniční mise českých vojáků většina Čechů podporuje. V průzkumu společnosti Median pro Český rozhlas s tím souhlasilo 67 procent dotázaných. Část z nich má ale i výhrady.
Celkem je nyní v zahraničních operacích nasazeno skoro 650 vojáků / Depositphotos

Většina Čechů podporuje vysílání našich vojáků do zahraničních misí, ne ale jednoznačně. „Více než polovina respondentů tento souhlas podmiňuje tím, aby se jednalo pouze o mise schválené OSN,“ říká sociolog agentury Michal Geisler. Mise naopak jasně odmítá 30 procent dotázaných. „Nesouhlas je více rozšířen mezi ženami, jde v poměru o 36 procent žen a 25 procent mužů a stoupá se stoupajícím věkem,“ pokračuje Geisler.

V průzkumu odpovídalo 1045 respondentů ve věku 18 nebo více let. Kromě klasického schvalování misí začali poslanci řešit i změnu ústavního zákona, aby o vysílání českých vojáků na mise v budoucnu mohla rozhodovat vláda bez nutného souhlasu parlamentu. Toto zjednodušení podporuje vládní koalice hnutí ANO a ČSSD i poslanci ODS, TOP 09 nebo lidovců.

Podle ministra obrany za hnutí ANO Lubomíra Metnara by vojáci mohli díky změně například efektivněji pomáhat českým občanům v zahraničí. „Občanům, kteří se během svého pobytu v zahraničí dostali do nesnází, a jejichž životy jsou v ohrožení. Nemusí jít jenom o případy občanů unesených teroristy či kriminálními skupinami. Může jít i o ty, kteří se nachází na území postiženém přírodní katastrofou, průmyslovou havárií či nepokoji,“ vysvětlil ministr.

Novelu ústavy zásadně odmítli zástupci SPD a komunistů. Podle šéfa KSČM Vojtěcha Filipa novela z rozhodování vyřazuje parlament a poškozuje tak parlamentní demokracii. „Toto je smyslem návrhu zákona? Vyřadit parlament z rozhodování a postavit ho před hotovou věc? Já s takovým návrhem změny ústavy souhlasit nemohu a nikdy nebudu,“ okomentoval situaci předseda komunistů. Poslanec SPD Radovan Vích se zase obává, že by se Česko kvůli změně ústavy mohlo v budoucnu snadněji dostat do válečného konfliktu.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Hanychová zveřejnila identitu nové milenky Jaromíra Soukupa: Nejvíc mě ranilo, že to byla moje dlouholetá kamarádka!

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Tipy, jak pěstovat vánoční kaktus, aby vám kvetl jako divý...

Péče o pokojovky v zimě: Pozor na průvan, suchý vzduch,...

Umělecká fotografie je na vzestupu navzdory snadné dostupnosti...

Nekvete vám orchidej? Připravte si zálivku ze dvou...

Zavřít reklamu