Alarmující čísla: Každý třetí prodejce během adventu porušil zákon

Domácí 18. ledna 2020 | 08:01 — Helena Malá
Česká obchodní inspekce (ČOI) vyhodnotila kontroly, které uskutečnila v čase adventu 2019. A výsledky jsou velmi alarmující. Každý třetí prodejce porušil zákon.
K nejčastějším prohřeškům patřilo to, že prodejci nedodrželi deklarovanou míru nápoje či hmotnost při prodeji kaprů nebo používali neověřená měřidla / ČOI

Inspektoři provedli kontroly na celém území ČR a zaměřili se při nich na nabídku a prodej vánočního zboží. Kontroly se týkaly míst, která spotřebitelé během adventu navštěvují nejčastěji, jako jsou adventní trhy, prodejci kaprů, vánočních stromků, výzdoby atd. Součástí této akce byly i kontroly prodeje alkoholu mladistvým například na vánočních trzích. "ČOI celkem uskutečnila 485 kontrol v rámci adventu a porušení zákona inspektoři zjistili ve 141 případech (tj. 29%)," konstatoval  mluvčí ČOI Jiří Fröhlich.

Inspektoři ČOI zjistili nedostatky ve 141 případech. To je přibližně stejný počet nedodržení právních předpisů jako v roce 2018, kdy se uskutečnilo 444 kontrol a bylo zjištěno 116 nedostatků.

O adventu 2019 prodejci nejvíce porušovali zákon o ochraně spotřebitele. Nejčastěji nevydali doklad o zakoupení výrobků se všemi stanovenými náležitostmi, nedodrželi deklarovanou míru nápoje či hmotnost při prodeji kaprů a tím docházelo k finančnímu poškození spotřebitele, nebo používali neověřená měřidla.

Součástí této akce byly také kontroly prodeje alkoholu mladistvým. "Například na východě Čech inspektoři zjistili, že téměř 80 % obchodníků prodalo alkohol mladistvému a tím porušili zákon o ochraně zdraví před škodlivými účinky návykových látek," uvedl Jiří Fröhlich.

Celkem v tomto regionu provedli 12 kontrol nejen na vánočních trzích, ale i v dalších provozovnách, které jsou v tomto období hojně navštěvovány. V osmi případech zjistili porušení tohoto zákona. Zaznamenán byl prodej medoviny, griotky, ale i rumu osobám mladším 18 let. Za porušení zákona o ochraně zdraví před škodlivými účinky návykových látek hrozí pokuta až do výše 1 milionu korun.

Další články
Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Last minute Turecko s cestovní kanceláří TUI aneb Prožijte dovolenou snů

Last minute Turecko s cestovní kanceláří TUI aneb Prožijte...

Dlouhá cesta může být pro dítě utrpením, nová auta ale...

Dokonalé prázdninové letovisko? Plážové ráje Bodrumu...

Balení bez námahy – módní tipy pro chytré a stylové...

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Zavřít reklamu