Trikolóra Václava Klause chce bránit normální svět

Domácí 29. září 2019 | 08:54 — Ilona Cílková
„Nikdy mě nenapadlo, že budu svého syna titulovat ‚vážený pane předsedo‘,“ uvedl bývalý prezident Václav Klaus, který přijel na zahajovací sněm Trikolóry podpořit svého syna Václava Klause ml., který se stal v sobotu téměř jednomyslně předsedou nové politické formace.
Václava Klause ml. se stal v sobotu předsedou nové politické formace / Facebook

Delegáti brněnského volebního sněmu v sobotu zvolili předsedou politického hnutí Trikolóra jediného kandidáta a zakladatele Václava Klause mladšího. Místopředsedy jsou Zuzana Majerová Zahradníková, které odešla z ODS za vyloučeným Klausem, jihlavský podnikatel Jan Tesař a starosta středočeského Jenštejna Norbert Hlaváček.

„Koncem října se rozhodneme podle průzkumů, co jsme si zadali. Záleží, jak bude strana dobudována v regionech. Už v nich máme řadu renomovaných lidí a těžko je necháme dva roky rozcvičovat do parlamentních voleb,“ uvedl Klaus na tiskové konferenci. K dnešnímu dni eviduje podle tiskové mluvčí Ivany Kerlesové 10 000 registrovaných příznivců.

Klaus mladší v projevu nejprve prohlásil, že je potřeba bojovat s maoisty a neomarxisty, což jsou nepřátelé Trikolóry. Poté zdůraznil tři pilíře, na nichž hnutí stojí. Jsou jimi Česká republika a rozhodování si o ní, dále podpora pracujících a poslední je obrana normálního světa, což je dle Klause obrana před agresivními ideologiemi, na jejichž konci čeká chudoba, zastrašování, diktatura a fanatismus.

Podle srpnového průzkumu společnosti Kantar CZ, který zveřejnila Česká televize, si Trikolóra polepšila oproti červnu o půl procentního bodu. Získala by 3,5 procenta hlasů, což by jí ale na vstup do Sněmovny nestačilo. Sám Klaus zatím nechce příliš spekulovat, jakým stranám voliče přetáhne, nejčastěji se ale mluví právě o ANO i o SPD.

Předseda hnutí Václav Klaus ml. pozval na sobotní ustavující sněm do Brna předsedy všech sněmovních stran. Z devíti zástupců politických stran a hnutí ale před delegáty promluvil pouze zástupce vládního ANO místopředseda hnutí Petr Vokřál. V krátkém projevu před delegáty mluvil o potenciální spolupráci v budoucnu a vymezil se vůči těm, kteří „nejsou ochotni převzít odpovědnost“. Aniž dodal podrobnosti, je zřejmé, že se tím vymezil vůči stranám, které v minulosti odmítaly s ANO pod vedením premiéra Andreje Babiše spolupracovat.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete od března vyrazit

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Zavřít reklamu