Digitalizace má v Česku lépe ochránit včely

Domácí 08. září 2019 | 04:08 — Ilona Cílková
Piráti tento týden na Zemědělském výboru představili návrh, který má digitalizovat ohlašování aplikace nebezpečných prostředků pro včely ze strany zemědělců. Novela má snížit administrativní zátěž zemědělců a zároveň zlepšit ochranu včelstev.
Předkladatel návrhu Pirát Radek Holomčík / Facebook

„Pokud zemědělec používá látky, které jsou nebezpečné pro včely, musí to nahlásit včelařům v okruhu pěti kilometrů. V současné době je situace taková, že si včelaře musí vyhledat v mapovém systému a všem poslat dopis s oznámením. Náš návrh to má digitalizovat - zemědělci by stačilo pár kliknutí online a oznámení by odešlo automaticky včelařům v okolí plánované aplikace prostředků,” řekl předkladatel návrhu Pirát Radek Holomčík.

S ohledem na zamítnutí návrhu výborem jej Piráti předloží znovu, a to při druhém čtení vládního zákona o rostlinolékařské péči.

Současná praxe zatěžuje podle Pirátů profesionální uživatele nesmyslnou administrativní zátěží i zbytečnými náklady spojenými s korespondenčním ohlašováním každému jednotlivému včelaři v zákonem stanoveném okruhu. Nejasně definovaná povinnost pro hlášení aplikace “nejpozději 48 hodin před provedením aplikace” pak nezřídka vede k obcházení, kdy je namísto konkrétních dat aplikace prostředků ohlášeno rozmezí i několika měsíců. Taková informace pak pro chovatele včel nemá dostatečnou vypovídací hodnotu a opatření ztrácí jakýkoliv smysl.

„Návrh představuje zjednodušení a zlepšení situace pro zemědělce i včelaře. Na jedné straně zemědělec šetří čas i peníze za rozeslání oznámení. Na té druhé včelař nemá zveřejněné umístění včelína, takže se nemusí obávat, že informaci někdo zneužije k poškození včelína,”dodal Holomčík.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Nový Peugeot 208 přichází do Česka. Je krásný, svižný a za super cenu

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Jedlá soda je dostupný a účinný pomocník v péči o psa či...

Jak jednoduše vyrobit trendy paletový nábytek na zahradu i do...

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Zavřít reklamu