Ministři vlády o demonstraci na Letné

Domácí 24. června 2019 | 04:00 — Ilona Cílková
V neděli se konala další demonstrace, kterou pořádal spolek Milion chvilek. Na Letnou podle organizátorů dorazilo čtvrt milionu lidí. Demonstranti požadovali hlavně nezávislou justici a demisi premiéra. Andrej Babiš důvody demonstrantů několikrát odmítl, protesty ale akceptuje jako součást demokracie.
V květnu se protestovalo na Václavském náměstí / Shutterstock

Co si o protestech myslí ostatní členové kabinetu? Premiér Babiš uvedl, že lidé se mýlí a že to, co křičí, jsou nepravdy. Připomněl také, že byl zvolen ve svobodných demokratických volbách. „Samozřejmě i sněmovna se může rozpustit, ale o to asi nikdo neusiluje, aspoň doufám, protože České republice se daří a nějaké předčasné volby, to si myslím by teď nebylo dobře,“ řekl Babiš v sobotu večer v Lánech po jednání s prezidentem Milošem Zemanem. Ten jeho vládu podpořil.

Protesty ale předseda vlády akceptuje jako součást demokracie. Podobně nedělní akci vnímá i ministr obrany za hnutí ANO Lubomír Metnar. „Demonstrace je výsadní právo, projev vůle občanů, já s tím problém nemám. Dnes jsem na pietním aktu, budu celý víkend pracovat,“ řekl v neděli Radiožurnálu.

Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová bere současné demonstrace velmi vážně. „Bedlivě je sleduju, nemyslím si, že (je vhodné) když vychází takhle veliký počet lidí do ulic, dává jasně najevo, co si myslí, aby představitelé vlády tyto názory banalizovali,“ řekla.

Ze situace není nadšený ani ministr zdravotnictví Adam Vojtěch za hnutí ANO. „Není to nic příjemného, co by mě těšilo. Respektuji, že demonstrují, je to jejich právo, ale nechystám se je nějak konfrontovat,“ uvedl Vojtěch. Podle Vojtěcha ale protestující nemají ve svých výtkách vůči vládě pravdu. Mrzí ho, že není vnímána práce vlády.

Nedělní demonstraci nesledoval ani ministr průmyslu a obchodu za hnutí ANO Karel Havlíček. „Určitě se budu věnovat rodině a nějakým způsobem to nebudu komentovat. Každý má jiný názor a je třeba, aby každý názor, který si někdo chce říct, mohl říct,“ myslí si.

Ministryně spravedlnosti Marie Benešová podle demonstrantů ohrožuje nezávislost justice. Mimo jiné záměrem omezit délku funkčního období nejvyššího státního zástupce na sedm let. To vyvolalo u demonstrujících obavy, že se ve skutečnosti chce zbavit současných vrchních žalobců. Premiér Babiš s tím ale nesouhlasí. „Je mi to líto vůči paní ministryni Benešové, která se dostala do pozice velké kritiky, přitom ona může být morálním vzorem, i za minulého režimu, když jako jedna z mála odmítla vstup do KSČ,“ řekl v sobotu.

Vicepremiér a ministr vnitra Jan Hamáček z ČSSD se setkal se zástupci spolku Milion chvilek před dvěma týdny a probral s nimi jejich výtky vůči šéfce resortu spravedlnosti. Problém se státními zástupci je podle něj vyřešený a neplánuje, že by je v souvislosti s nedělní demonstrací ještě oslovoval.

Kromě Hamáčka se s organizátory demonstrací sešla i Benešová. Premiér ale s protestujícími jednat odmítl.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Futuristický elektromobil IONIQ 5 přijíždí ve sportovní verzi N Line

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Tipy, jak pěstovat vánoční kaktus, aby vám kvetl jako divý...

Péče o pokojovky v zimě: Pozor na průvan, suchý vzduch,...

Umělecká fotografie je na vzestupu navzdory snadné dostupnosti...

Nekvete vám orchidej? Připravte si zálivku ze dvou...

Průvodce půjčováním nářadí: vaše cesta k efektivním...

Zavřít reklamu