Míra nezaměstnanosti v ČR opět výrazněji klesá. Ale pozor, nepřeceňujme tyto výsledky

Domácí 09. dubna 2019 | 04:08 — Ilona Cílková
Míra nezaměstnanosti v ČR opět výrazněji klesá a počet volných pracovních míst překonal další rekord. V březnu dle očekávání klesla z únorové hodnoty 3,2 na rovná tři procenta. Klesla tak na svoji letošní nejnižší úroveň a přiblížila se k loňským minimům na úrovni 2,8 procenta.
Z pohledu zaměstnavatelů je trh práce stále výjimečně napjatý / Shutterstock

Počet volných pracovních míst překonal další historický rekord, když vystoupal na bezmála
340 tisíc. Český trh práce je ve stále výjimečně dobré kondici,

Je třeba však mít na paměti, že míra nezaměstnanosti je zpožděný makroekonomický ukazatel a kvůli strnulosti trhu práce vykazuje příznivé výsledky i v době, kdy už mnohé jiné makroekonomické ukazatele, zejména ty předstihové zřetelně zachycují nadcházející útlum, ba krizi. O nadcházející krizi ale zatím v případě české ekonomiky hovořit nelze.

Data za německý průmysl, který v posledních měsících vykazuje povážlivý sestup a na němž jsme silně závislí, zatím neindikují nic více než ještě celkem nevinný návrat k trendu let 2013 až 2016, a to po mimořádně (a neudržitelně) dobrém roce 2017. Zdraví německého průmyslu, a tedy i kondici a nakonec i budoucí vývoj míry nezaměstnanosti ekonomiky české stále mají v rukou světoví politici. Pokud by totiž opadlo napětí kolem obchodních válek a kolem brexitu, výrazně to rozjasní vyhlídky právě i české ekonomiky.

Za příznivým březnovým vývojem míry nezaměstnanosti stojí zejména sezónnost. Z evidence nezaměstnaných mizí lidé, kteří se tam ocitli v zimním období a nyní opět nacházejí uplatnění ve stavebnictví, lázeňství, zemědělství či lesnictví.

Česká republika nadále vykazuje nejnižší míru nezaměstnanosti nejen v rámci Evropské unie, ale také v rámci zemí OECD. Z členských států této organizace mají srovnatelně nízkou míru nezaměstnanosti pouze Japonsko a Island.

Míra nezaměstnanosti by měla zůstat na nízké úrovni po celý letošní rok. Míra nezaměstnanosti z dlouhodobého hlediska zůstává blízko svého více než dvacetiletého minima, jehož dosáhla loni na podzim. Zatím není žádný důvod domnívat, že by se na toto minimum, tedy na zmíněnou úroveň 2,8 procenta, neměla letos na jaře vrátit. Jsou sice patrné kusé známky propouštění v některých segmentech průmyslu, avšak podmínky na trhu práce celkově nadále zůstávají z hlediska zaměstnance nadprůměrně příznivé.

Míra nezaměstnanosti tak za celý letošní rok vykáže úroveň 2,9 procenta, mírný nárůst ji pak ovšem čeká v roce 2020. V letošním roce už ovšem zvolní mzdová dynamika. Mzdy letos porostou reálně o 4,5 procenta, zatímco loni rostly reálně tempem 5,9 procenta. V posledním čtvrtletí roku 2019 průměrná mzda poprvé v historii atakuje úroveň 36 000 korun.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Futuristický elektromobil IONIQ 5 přijíždí ve sportovní verzi N Line

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Tipy, jak pěstovat vánoční kaktus, aby vám kvetl jako divý...

Péče o pokojovky v zimě: Pozor na průvan, suchý vzduch,...

Umělecká fotografie je na vzestupu navzdory snadné dostupnosti...

Nekvete vám orchidej? Připravte si zálivku ze dvou...

Zavřít reklamu