Češi se zadlužují stále rizikověji. Co za to může?

Domácí 01. března 2019 | 04:15 — Ilona Cílková
Každý třetí Čech se zadlužuje rizikově. Zkušenost s nákupem zboží nebo služeb na úvěr má v Česku 60 procent lidí. Vyplývá to z průzkumu pro Českou bankovní asociaci, který uskutečnila agentura SC&C.
Oproti minulému roku narostl počet Čechů, kteří se rizikově zadlužují / Shutterstock

Češi se zadlužují stále rizikověji. Může za to malá obava z propouštění a drahé bydlení Rizikové zadlužení znamená třeba to, že si lidé berou více půjček naráz nebo že jednou půjčkou kryjí úvěr jiný.

Oproti minulému roku narostl počet Čechů, kteří se rizikově zadlužují, a to na takřka 1,6 milionu lidí. Klíčovým důvodem je současná ekonomická prosperita a nízká míra nezaměstnanosti, které lidi zbavují strachu z  propuštění či finanční tísně a tady i zabrán k zadlužování se. Roli ale hraje také citelný růst cen bydlení.

Varovné je, že rizikově se výrazně zadlužuje mladá generace, lidé do 35 let. To je dáno tím, že se kvůli rostoucím cenám nemovitostí a nájemného musí uchylovat právě i k rizikovému zadlužení, aby svoji finanční situaci „utáhli“.

Mladí lidé už v mnoha případech také poslední ekonomickou krizi znají spíše z vyprávění než z přímé ekonomické  zkušenosti, neboť v té doby byli ještě dětmi či studovali, a finančně je tak zajišťovali rodiče.

Přes jisté varovné signály je stále platební morálka Čechů v mezinárodním srovnání na velmi dobré úrovni. Zadluženost domácností je relativně nízká, což lze vnímat také pozitivně. Podle údajů Eurostatu za rok 2017 hlásí problém se splácením dluhů například na nájemném či v souvislosti s nákupem  na splátky pouze necelá čtyři procenta tuzemských domácností. V celé EU vykazuje nižší údaj jedině Lucembursko. Například i Německo vykazuje daný údaj vyšší.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Hanychová zveřejnila identitu nové milenky Jaromíra Soukupa: Nejvíc mě ranilo, že to byla moje dlouholetá kamarádka!

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Tipy, jak pěstovat vánoční kaktus, aby vám kvetl jako divý...

Péče o pokojovky v zimě: Pozor na průvan, suchý vzduch,...

Umělecká fotografie je na vzestupu navzdory snadné dostupnosti...

Nekvete vám orchidej? Připravte si zálivku ze dvou...

Zavřít reklamu