Bezpečnostní expert Andor Šándor: Proč válka na Ukrajině nemusela být a co bude, až skončí?

Ostatní 15. března 2022 | 09:11 — Anna Novotná
Několik let se Evropa včetně nás obává teroristických útoků. Před dvěma lety přišla covidová pandemie a když už si všichni mysleli, že to nejhorší tu bylo, přišla válka. Do ČR přicházejí desítky tisíc uprchlíků. Hrozí nebezpečí i nám? A co bude, až válka skončí? Na to v talk show Face To Face René Kekelyho odpověděl bezpečnostní expert, voják a generál v záloze Andora Šándora.
Další 4 fotografie v galerii
Odborník na bezpečnost a generál v záloze Andor Šándor byl hostem pořadu Face To Face / Se svolením Face To Face

Když člověk vidí obrázky rozbitých a rozbombardovaných domů v ukrajinských městech, zničených aut, zabitých nevinných občanů, napadá ho jediné – hrůza, kterou si nikdo v 21. století nebyl schopen představit.

„Když to vidím, napadá mě jediné, a sice, že jsme tomuhle mohli předejít, kdybychom měli prozíravější politiku. Kdybychom si nesnažili vsugerovat sami sobě, že svět je o boji dobra se zlem a že si každý si může dělat co chce. A myslím si, že jsme podcenili jednu zásadní věc, a to byl odpor Ruska vůči možnému členství Ukrajiny v alianci a podcenili jsme jeho ochotu riskovat a jít do tohoto konfliktu,“ řekl Andor Šándor k současnému konfliktu v pořadu Face To Face.

Sám říká, že by si každý měl odpovědět na to, zda by dnes byla Evropa bezpečnější, kdybychom Ukrajinu nepozvali do aliance, kdybychom ji udrželi v tom původním neutrálním statutu za silné garance všech zúčastněných tak, aby byla nezávislá a ekonomicky prosperující země, která nebude nikým ohrožována.

„Každý ať si udělá odpověď sám, ale pro mě je to jasné, a to mě na tom zaráží nejvíc. A co mě zaráží ještě více, je to, jestli nakonec skutečně prezident Zelenskyj přistoupí na ty ruské návrhy, to znamená neutralita, uznání Krymu jako, že je ruský, logicky Rusové už ho nikdy nevrátí. Budou se debatovat otázky těch dvou republik separatistických, a pak se tedy ptám: k čemu celá ta válka vlastně vůbec byla, kdo bude vítěz a kdo bude poražený? Obávám se, že poraženými budeme všichni. Ten konflikt je podle mého soudu předznamenáním zásadní změny vztahů v Evropě,“ říká bezpečnostní expert Šándor.

Konflikt na Ukrajině bude mít podle něj, ale i mnoha dalších odborníků, další důsledky a následky – nejenom materiální, ale obchodní, ekonomické. A rozhodně hypotetickým koncem války problémy neskončí. Naopak začnou, což si řada lidí neuvědomuje. Stejně tak konflikt nepochybně ujistil Západ o tom, že Rusku se zkrátka nedá věřit, respektive jeho představitelům.

„Sám jsem byl překvapen tím, že všichni ti politici Putin, Lavrov, Šojgu a další povýšili lež na normu při jednání a zároveň Rusko je utvrzeno v tom, že Západu věřit nemůže. Všechno bude mít nedozírné dopady, které ještě teď neumíme odhadnout,“ podotkl Šándor.

Varuje také před tím, že až opadne přirozená pomoc Ukrajině, až půjdou do rovnováhy srdce a mozek, pak se ukáží změny, které budou fundamentální a postihnou všechny, kromě Spojených států.

Nevyzpytatelnost Vladimíra Putina je podle odborníků včetně Andora Šándora velká. On sám namítá, že Putin má jistě psychopatické sklony, což většina vůdců mívá, to ale neznamená, že je blázen. Je spíš pod velkým tlakem a nyní už nejspíš v reálu ví, že nemá ani na tu Ukrajinu, natož jít dál, do války se Severoatlantickou aliancí.

Šándor také říká, že je zcela jistě nutné agresi na Ukrajině odsoudit, ale měli bychom mít na paměti, že bychom neměli Rusko zahnat do kouta. Pak by totiž mohla přijít skutečně katastrofa.

Zároveň i respektovanému bezpečnostnímu expertovi a stále generálovi v záloze je podezřelý i fakt, že si každý den nebo obden Vladimír Putin telefonu i dvě hodiny s francouzským prezidentem Emanuelem Macronem. Sám netuší, o čem si povídají, ale nechápe, proč jsou hovory tak dlouhé, když výsledkem je to, že Rusové zatím neustoupili v ukrajinském konfliktu. A bez ohledu na to, jak je to dlouhé, je podle jeho názoru nejhorší, že je to neúspěšné.

Andor Šándor ve Face To Face také prozradil, zda a co nám případně hrozí, co bude pak, až válečný konflikt skončí, a zda hrozí i příliv nebezpečných extrémistů z Ukrajiny.

Zdroj: Face To Face (Stream.cz).

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci Mӧlltal již od této neděle

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Cestování v září: Tipy, kam vyrazit v těchto dnech za...

Zavřít reklamu