Koronavirová čísla opět stoupají. Vysoká je hlavně pozitivita u preventivně testovaných

Domácí 16. března 2022 | 07:30 — Ilona Cílková
Za pondělí v Česku přibylo 10 829 případů covidu-19, což je nejvíce od začátku března. Proti minulému pondělí je to nárůst o 442 nakažených. Počet podezření na opakovanou nákazu se zvýšil o 77 na 2064 případů. Vyplývá to z údajů ministerstva zdravotnictví.
Vysoká je zvláště pozitivita u preventních testů / Depositphotos

Počty nakažených v ČR v mezitýdenním srovnání zhruba od začátku února klesaly, ale v minulém týdnu začaly růst. V dalších evropských zemích je za zastavením poklesu epidemie varianta omikronu BA.2. Státní zdravotní ústav (SZÚ) v pondělí ve zprávě o šíření variant koronaviru informoval, že jí přibývá a tvoří už téměř 37 procent pozitivních vzorků, které laboratoře v Česku podrobněji vyšetřily.

 

Ačkoliv je v mezitýdenním srovnání nových případů nákazy více, laboratoře testují méně. V pondělí provedly přibližně 37 000 testů, o 9000 méně než před týdnem. Roste tak pozitivita, vyšší byla u všech tří typů testů. V případě lidí, kteří se nechali testovat preventivně, byla pozitivní bezmála čtvrtina vzorků, což je dokonce nejvíce od 23. října loňského roku.

V nemocnicích přibývá lidí s nákazou, stále je v nich ale situace lepší než před týdnem, kdy bylo hospitalizováno 2532 nakažených. V těžkém stavu je 116 pacientů, o 60 méně minulé pondělí.

Podle ředitele Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) Ladislava Duška vydrží vysoké počty případů pravděpodobně do konce března. Podle jeho slov existuje podstatná část populace, která proti nákaze není dostatečně chráněna. „Buď vůbec není očkována, nebo ochrana expiruje s časovou vzdáleností od očkování,“ sdělil Dušek pro Seznam Zprávy. Nákaza se v současné době šíří i v ohroženější skupině seniorů.

Podle Duška není Česká republika v mezinárodním srovnání žádnou výjimkou. Zastavení poklesu hlásí většina zemí EU, některé dokonce významné nárůsty. Řada z nich dokonce informuje o až extrémní pozitivitě testů, protože se zaměřuje na testování jen nemocných s příznaky, kde je záchyt vysoký.

V Česku se od pondělí rozvolnila další protiepidemická opatření. Nošení respirátorů už je povinné pouze v hromadné dopravě, zdravotnictví a sociálních službách. Na ostatních místech není nutná žádná ochrana dýchacích cest. Povinnost zakrývání nosu a úst byla spolu s vývojem epidemie opakovaně zmírňovaná a znovu zpřísňovaná. Koronavirus nezmizel. Zvedá se další vlna, varují odborníci.

Zdroj: ceskenoviny.cz, mzcr.cz, szu.cz, seznamzpravy.cz.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Nový Peugeot 208 přichází do Česka. Je krásný, svižný a za super cenu

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Jedlá soda je dostupný a účinný pomocník v péči o psa či...

Jak jednoduše vyrobit trendy paletový nábytek na zahradu i do...

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Zavřít reklamu