Dnešním dnem dochází k velkým covidovým změnám. Přijatá opatření jsou předčasná, varují odborníci

Domácí 14. března 2022 | 08:49 — Ilona Cílková
I když počty nakažených v posledním týdnu spíše stagnovaly, dnešním dnem skončila povinnost nosit respirátory ve všech vnitřních prostorách. Od pondělí jsou tak povinné pouze ve veřejné dopravě, zdravotnictví a sociálních službách.
Od dnešního dne dochází v Česku k velkému rozvolnění a respirátory až na výjimky končí / Depositphotos

V neděli se nově potvrdil covid-19 u 2742 lidí, v dalších 431 případech je podezření na opakovanou nákazu, vyplývá z dat ministerstva zdravotnictví. Minulou neděli bylo nově nakažených více než o stovku méně, reinfekcí bylo o třicet více. Podobně jako v předchozích dnech se tedy počet infikovaných v mezitýdenním srovnání významně nezměnil. S výjimkou úterý se celý týden pohybovaly rozdíly v řádu stovek, v některých dnech bylo nakažených méně, v jiných více než v týdnu předchozím.

Covidová situace v Česku je podle ministra zdravotnictví Vlastimila Válka (TOP 09) příznivá, vyhráno ale zatím není. „Denně na koronavirus umírají desítky lidí. Covid neskončil, nezmizel,“ upozornil v rozhovoru pro iROZHLAS.cz šéf resortu.  

Podle velké části odborníků jsou ale přijatá opatření předčasná. „Já se osobně domnívám, že je to zbytečně uspěchané,“ říká virolog Libor Grubhoffer. „Zplošťování pandemické křivky se zpomaluje, respektive zaznamenáváme určitý nárůst. Jistě to není žádná epidemiologicky závažná věc, přesto si myslím, že jsme měli ještě 14 dní počkat,“ sdělil Seznam Zprávám virolog.

Podobně situací vidí i imunoložka Blanka Říhová. „Z mé zkušenosti nošení roušek skutečně zabránilo infekcím. Osobně si myslím, že je to funkční a že nás to zas tak moc neomezuje, když si k tomu přičtu, že přece jenom snižujeme riziko infekce.“

Co platí od dnešního dne? Ochranu nosu a úst budeme nadále nosit v hromadné dopravy, zdravotnických a sociálních zařízeních. Skončí také omezení návštěv v nemocnicích a sociálních zařízeních kvůli riziku zanesení nákazy koronavirem. Pokračovat nebude ani testování tamních zaměstnanců. Ministerstvo zdravotnictví upravilo mimořádná opatření, která to nařizovala.

 

Povinnost nosit respirátor zůstane také v lékárnách, jak připomíná Česká lékárnická komora. „Jako do ostatních zdravotnických zařízení přicházejí do lékáren nemocní lidé. Někteří mohou mít podezření na onemocnění covid, jiní mohou být touto nemocí výrazně ohroženi. V lékárnách tak i od pondělí 14. 3. zůstává povinnost nosit respirátory. Děkujeme za vaši vzájemnou ohleduplnost,“ napsala komora na twitteru. Koronavirus nezmizel. Zvedá se další vlna, varují odborníci.

Zdroj: vlada.cz, irozhlas.cz, mzcr.czseznamzpravy.cz.

Další články
Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Last minute Turecko s cestovní kanceláří TUI aneb Prožijte dovolenou snů

Last minute Turecko s cestovní kanceláří TUI aneb Prožijte...

Dlouhá cesta může být pro dítě utrpením, nová auta ale...

Dokonalé prázdninové letovisko? Plážové ráje Bodrumu...

Balení bez námahy – módní tipy pro chytré a stylové...

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Zavřít reklamu