Válka se v noci přiblížila k hranicím NATO. Terčem odstřelování se stala základna u polských hranic

Zahraniční 13. března 2022 | 08:54 — Ilona Cílková
Ve Lvově, jenž se nachází v západní části Ukrajiny nedaleko polských hranic, byla v neděli ráno slyšet řada výbuchů. Podle armádního velitelství ve Lvově byla cílem základna ve městě Javoriv asi 20 kilometrů od polských hranic. Na základnu dopadlo asi osm raket.
Rusové začali útočit i na ukrajinská města / Depositphotos

Válka se dnes přiblížila k hranicím NATO. Ukrajinským Lvovem nad ránem otřáslo několik výbuchů. Podle ukrajinského Kanálu 24 jde o první přímé ostřelování města u polských hranic od začátku ruské invaze.

 

Jaké škody exploze způsobily a zda si vyžádaly nějaké oběti, zatím není jasné. Varovné protiraketové sirény v neděli hlásily nebezpečí útoku na většině území Ukrajiny. Poplach trval tři hodiny až do půl sedmé ráno. Varovné protiletecké sirény se rozezněly v řadě ukrajinských měst, a to včetně Charkova, Kyjeva či Oděsy, uvedl zpravodajský portál The Kyiv Independent, informuje iDNES.cz.

Terčem ruského útoku se stal také Javoriv. Podle informací BBC z areálu místní základny, která sloužila především pro výcvik jednotek do mezinárodních misí, stoupal dým. Javoriv je vzdálený pouhých 16 km od polských hranic. Jde tak o nejbližší útok u hranic NATO za celé trvání války. Podle mluvčího Akademie pozemních sil ukrajinské armády Antona Mironoviče nejsou žádní mrtví, ale informace o raněných se zjišťují.  

Výbuchy ve Lvově a okolí, kam se uchýlila část Ukrajinců prchající před konfliktem, slyšel i štáb americké stanice CNN, který se nachází v oblasti, a svědci je potvrdili i stanici BBC. Exploze byly slyšet i v polském městě Přemyšl, uvedla zpravodajka agentury DPA.

 

 

Právě do Lvova v minulých dvou týdnech zamířila řada uprchlíků, kteří se evakuovali z ostřelovaných oblastí na východě Ukrajiny. Jen za první tři dny války přišlo do města více než 31 tisíc tisíc lidí. Lidé tam přijíždějí z různých částí země, aby unikli před válečnými hrůzami. Někteří pak ze Lvova míří dál do Evropy, jiní volí cestu do klidnějších částí Ukrajiny. Všichni se ale většinou potkávají na jednom místě. Tím je lvovské vlakové nádraží. Řada lidí také skrze Lvov směřuje ze země dál na západ, podle odhadů úřadů místním nádražím každý den projde zhruba 50 tisíc uprchlíků. Zdroj z ruské tajné služby: Čelíme doslova katastrofě, o invazi nám neřekli, tahle válka pro nás skončí tragicky.

Zdroj: ceskenoviny.cz, denik.cz, irozhlas.cz, cnn.com.cz.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci Mӧlltal již od této neděle

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Cestování v září: Tipy, kam vyrazit v těchto dnech za...

Zavřít reklamu