Rusko reaguje na sankce Západu. Zákaz vývozu přes dvě stě výrobků i znárodnění firem

Domácí 11. března 2022 | 10:01 — Ilona Cílková
V reakci na protiruské sankce vyhlášené Západem po ruské invazi na Ukrajinu zakázala Moskva do konce roku export telekomunikačního, zdravotnického, automobilového, zemědělského, elektrického a technického vybavení. Informovala o tom ruská vláda.
Ruská vládní komise schválila návrh zákona umožňující znárodnit majetek zahraničním firmám, které opouštějí kvůli ruské invazi na Ukrajinu ruský trh / Depositphotos

Rusko se stalo zemí, proti které světové společenství uvalilo nejvíce sankcí na světě. Oznámily to tiskové agentury s odvoláním na specializovaný portál Castellum, představující světovou databázi údajů o uložených sankcích. Rusko během deseti dnů od začátku invaze na Ukrajinu předstihlo v počtu uvalených sankcí Írán, Sýrii i Severní Koreu.

V reakci na protiruské sankce vyhlášené Západem zakázala Moskva do konce roku export telekomunikačního, zdravotnického, automobilového, zemědělského, elektrického a technického vybavení, píše web Českého rozhlasu.

Americká společnost McDonald's v úterý oznámila, že kvůli ruské invazi na Ukrajinu dočasně uzavře všech svých 850 restaurací v Rusku.

 

 

Ministerstvo hospodářství uvedlo, že byl zakázán vývoz některých druhů lesnických a dřevařských produktů. Neupřesnilo, o které se jedná. Zákaz vývozu do konce letošního roku se týká mimo jiné automobilů, letadel a dronů, napsala později agentura TASS.

"Tato opatření jsou logickou reakcí na opatření zavedená vůči Rusku a jejich cílem je zajistit nepřerušené fungování klíčových odvětví ekonomiky," uvedlo ministerstvo hospodářství. Sankce dopadnou na 48 zemí, včetně Spojených států a států Evropské unie.

Další opatření by mohla zahrnovat zamezení vstupu zahraničních lodí do ruských přístavů a povolení ruským leteckým společnostem registrovat letadla pronajatá od západních firem jako vlastní majetek, uvedla vláda. Premiér Michail Mišustin řekl, že zákaz se bude týkat vývozu zboží zahraničních společností působících v Rusku. Na seznam vláda zařadila přes 200 položek.

Ruská vládní komise pro legislativní otázky ve středu schválila návrh zákona umožňující znárodnit majetek zahraničním firmám, které opouštějí kvůli ruské invazi na Ukrajinu ruský trh. Oznámila to agentura TASS s odvoláním na tiskovou zprávu prokremelské vládní strany Jednotné Rusko. Seznam šesti desítek společností, jejichž majetek by mohl být znárodněn, dostala vláda a generální prokuratura, napsal ve čtvrtek provládní list Izvestija. Zahrnuje podle něj mimo jiné firmy Volkswagen, Apple, IKEA, Microsoft, IBM, Shell, McDonald's, Porsche, Toyota či H&M. Seznam není konečný, uvedl Oleg Pavlov, který vede organizaci Public Consumer Initiative. Jakmile některá firma oznámí odchod z Ruska, aniž by poskytla záruky ruským spotřebitelům, přibude na tento seznam, řekl.

Podle diplomata a bývalého českého velvyslance v Rusku Petra Koláře může na takový scénář zcela reálně dojít, jakkoliv se může zdát z pohledu západních standardů nehorázný. „Nedivil bych se, kdyby návrh získal širokou politickou podporu a nakonec byl prezidentem Putinem přijat. Rusko je ve válečném stavu a jak říkal Putin, kroky Západu v ekonomické oblasti vnímá v podstatě jako vyhlášení války. Takže není vyloučeno, že se bude chovat, jako kdyby konfiskoval válečnou kořist,“ uvádí Kolář. Projekt Nord Stream je technologickým příkladem toho, jak chtělo Rusko energeticky ovládat Evropu.

Zdroj: idnes.cz, irozhlas.cz, tass.com, ceskenoviny.cz, e15.cz.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Balení bez námahy – módní tipy pro chytré a stylové cestovatele

Balení bez námahy – módní tipy pro chytré a stylové...

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Zavřít reklamu