Kvůli zrušení EET přijdou stovky úředníků o práci

Domácí 11. března 2022 | 08:07 — Ilona Cílková
Stovky úředníků, které měly na starosti elektronickou evidenci tržeb, čeká změna. Vláda Petra Fialy (ODS) slíbila EET zrušit, což sníží počet úřednických míst. Změna se bude týkat hlavně Finanční správy. Kolik úředníků přijde o práci, zatím vláda neuvedla.
Elektronická evidence tržeb (EET) ke konci letošního roku skončí / Pixabay Obsahovka

Elektronická evidence tržeb (EET) ke konci letošního roku skončí. Počítá s tím návrh ministerstva financí, který tento týden schválila vláda. V tiskové zprávě o tom informovalo ministerstvo financí. 

Evidence je kvůli pandemii do konce roku 2022 přerušena, žádný podnikatel tak nyní nemusí své tržby evidovat a úřady tuto povinnost nekontrolují. Podnikatelé nicméně mohou evidovat dobrovolně. 

Jak uvedl ministr financí Zbyněk Stanjura, EET představuje zbytečnou administrativu podnikatelům, které souhrnně provoz a aktualizace pokladních zařízení stojí každoročně zhruba 1,5 miliardy korun.

„Když si k tomu přidáte celkový náklad na straně státu za zhruba půl miliardy korun ročně, nevidím žádný důvod v EET pokračovat. Tím spíše, že ze zákona smí evidovat pouze hotovostní tržby, kterých má být oproti bezhotovostním platbám v roce 2025 podle odhadů jen asi pětina. Logicky se tak postupem času hypotetický rozpočtový přínos EET pro státní rozpočet blíží nule," uvedl Stanjura.

Díky zrušení EET významně zeštíhlí státní správa. „V souvislosti s plánovaným zrušením elektronické evidence tržeb přirozeně dojde ke snížení celkového počtu funkčních míst ve Finanční správě,“ uvedl pro CNN Prima NEWS mluvčí ministerstva financí Tomáš Weiss.

Úředníci se ale o práci nutně bát nemusí, někteří mohou zůstat na jiných pozicích. „Vzhledem k přirozené fluktuaci pracovníků Finanční správy lze očekávat, že část zaměstnanců bude mít možnost přejít na jiné uvolněné pozice,“ dodal Weiss. Počet zaměstnanců, kteří obstarávali EET, je v porovnání s mohutností obou úřadů velmi malý. Na Finanční správě pracuje 14 652 lidí, pro celní úřad pak 5 899 lidí. Dopravci podezřívají čerpací stanice, že situace zneužívají a navyšují si marže.

Zdroj: mfcr.cz, ceskenoviny.cz, cnniprima.cz.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci Mӧlltal již od této neděle

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Cestování v září: Tipy, kam vyrazit v těchto dnech za...

Zavřít reklamu