Válka se nevyvíjí podle představ Rusů. Přejdou na brutální zvěrstva, varuje generál Šedivý

Zahraniční 08. března 2022 | 07:09 — Ilona Cílková
Ani třetí kolo rozhovorů mezi ruskými a ukrajinskými vyjednavači o ukončení bojů na Ukrajině nepřineslo zásadní posun. Konflikt pokračuje i nadále.
Boje na Ukrajině stále pokračují / Depositphotos

Tématem jednání byly mimo jiné i humanitární koridory z obléhaných ukrajinských měst, které podle Ruska mohou začít fungovat. Kvůli nedodržování příměří se je ale dosud nepodařilo otevřít. Kreml před jednáním oznámil, že Rusko boje zastaví, pokud Ukrajina uzná Krym jako ruský, přizná nezávislost republikám vyhlášeným proruskými separatisty na východě Ukrajiny a odmítne vstup do jakýchkoli bloků.

Podle armádního generála v záloze Jiřího Šedivého se Rusům daří na jihu Ukrajiny a postupují směrem na Oděsu. „U Kyjeva a Charkova dochází k tomu, že fronta zpomaluje. Teď Rusové uvažují, jak budou pokračovat. Přesouvají hlavní síly a zřejmě budeme svědky přesunu na brutální a krutou válku, který má více společného s druhou světovou válkou než se strategií moderních vojsk,“ uvedl v pořadu 360° na CNN Prima NEWS.

Připomněl také útoky na civilisty, které se odehrávaly i v minulosti. „Je to de facto válečný zločin. Historie však ukazuje, že se tomu nikdy válčící strany nevyhnuly. Stává se z toho bohužel pravidlo. Pokud je to však úmysl, tak je to zvěrstvo,“ uvedl. Podle něj se dočkáme toho, že Rusové nebudou rozlišovat, zda jde o vojenský nebo civilní cíl. „Prostě si budou razit cestu a nebude je zajímat, že tam jsou civilisté,“ pokračoval generál.

Šedivý je přesvědčen, že Rusové ještě nepoužili například veškeré kapacity svého dělostřelectva. „Uvidíme, co se stane v příštích hodinách a dnech. V dnešním klidu na frontě se podle mě vojáci přeskupovali a vše začne v dalších dnech, kdy zřejmě uvidíme masivní nasazení všech druhů ruských vojsk,“ doplnil. Podotkl, že Rusové mají ještě zhruba 30 procent vojsk v záloze. „Stále mohou přesunout stovky tisíc vojáků. Je otázkou, čeho chtějí dosáhnout a za jakou cenu,“

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj nadále zůstává ve své pracovně v Kyjevě a nechystá se nikam odjet. Zelenskyj rovněž uvedl, že odvolává všechny ukrajinské vojáky ze všech mírových misí ve světě kvůli obraně Ukrajiny před ruskou agresí. S odvoláním na zástupce šéfa prezidentské kanceláře, který o Zelenského výnosu informoval, to oznámil na svém webu list Ukrajinska pravda.

Prezident upozornil, že do misí byli vysílání především vynikající vojenští profesionálové, kteří jsou nyní potřební především pro posílení ukrajinské armády.

Do ukrajinských služeb nastoupili také první zahraniční dobrovolníci. Zaujali pozice na okraji Kyjeva, napsala stanice BBC na svém ruskojazyčném webu s odvoláním na komuniké pozemních sil ukrajinské armády. Do mezinárodní legie se podle ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského přihlásilo na 16 000 zájemců. Zdroj z ruské tajné služby: Čelíme doslova katastrofě, o invazi nám neřekli, tahle válka pro nás skončí tragicky

Zdroj: cnniprima.cz, idnes.cz,  pravda.com.ua.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Futuristický elektromobil IONIQ 5 přijíždí ve sportovní verzi N Line

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Tipy, jak pěstovat vánoční kaktus, aby vám kvetl jako divý...

Péče o pokojovky v zimě: Pozor na průvan, suchý vzduch,...

Umělecká fotografie je na vzestupu navzdory snadné dostupnosti...

Nekvete vám orchidej? Připravte si zálivku ze dvou...

Zavřít reklamu