Zdroj z ruské tajné služby: Čelíme doslova katastrofě, o invazi nám neřekli, tahle válka pro nás skončí tragicky

Zahraniční 07. března 2022 | 16:30 — Anna Novotná
Ruská Federální služba bezpečnosti (FSB) údajně nebyla o invazi na Ukrajinu vůbec informována. V dopisu který unikl, zdroj z tajné služby informuje o tom, že Rusko čelí doslova katastrofě. Pravost dopisu sice nelze ověřit, dle analytika investigativního webu Bellingcat, který se specializuje na Rusko se jeho zdroje z FSB (nástupnická organizace KGB), je však autentický. Informuje o tom list The Times.
Ruský důstojník FSB v útočné výstroji / Depositphotos

Situace na Ukrajině se pro Rusko nevyvíjí nejlepším směrem. Kromě ztrát způsobených ukrajinskými vojáky musí Rusko čelit také masivním ekonomickým sankcím. A člen ruské tajné služby napsal dokument, ve kterém je na tom podle něj jeho země ještě hůře, než se zdá. Údajně nikdo nevěděl, že taková válka bude. Tajilo se to přede všemi. 

Zmíněný dokument jako první zveřejnil Vladimir Osečkin, ruský lidskoprávní aktivista, který provozuje web Gulagu.net. Bulharský investigativní novinář Christo Grozev z organizace Bellingcat potvrdil pravost dokumentu, informuje o tom server The Times

 

 

Dle dokumentu FSB míní, že je naprosto nemožné Ukrajinu okupovat. „Kde bychom vzali tolik lidí? Velitelství, vojenská policie, kontrarozvědka, ochranka – i při minimálním odporu Ukrajinců by bylo potřeba 500 tisíc lidí, nepočítaje zásobování a logistiku. Existuje pravidlo: snažíte-li se zakrýt špatnou kvalitu vedení kvantitou, všechno ještě zhoršíte.“

Autor dopisu uvádí příklad s analýzou pádu meteoritu na Rusko. "Zkoumáte efekty pádu a je vám řečeno, že to celé je jen hypotetické a že nemáte klást důraz na detaily, takže chápete, že smyslem reportu je, aby si to nějaký úředník mohl odškrtnout a závěry analýzy musí být pro Rusko pozitivní," stojí v dopise.

Na sociálních sítích koluje i česká verze tohoto dokumentu. Analytik uvádí, že se „otevřela Pandořina skříňka“. Text přeložil do češtiny Jakub Veselka, nyní se šíří na sociálních sítích:

 

Nejzazší termín pro ukončení války je prý pro Rusko červen, protože v té době už „v Rusku nebude žádná ekonomika – nezbude nic“.

„Nepřítel je motivovaný. Neskutečně motivovaný. Umí bojovat, mají spoustu schopných velitelů. Mají zbraně a podporu. Podle všeho ve světě zplodíme precedens humanitární katastrofy,“ předpovídá analytik.

Témata: Putin, Rusko, Ukrajina, Válka, FSB
Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci Mӧlltal již od této neděle

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Cestování v září: Tipy, kam vyrazit v těchto dnech za...

Zavřít reklamu