Protiruské sankce by se neměly týkat plynu, říká rakouský ministr

Domácí 24. ledna 2022 | 08:18 — Ilona Cílková
Západ vyjádřil hluboké znepokojení z hromadění ruských sil na hranici s Ukrajinou a varoval Moskvu, že případná invaze na Ukrajinu by měla pro Rusko vážné důsledky. Rusko, které v roce 2014 anektovalo ukrajinský poloostrov Krym, popírá, že by chystalo invazi do sousední země. A stále častěji se mluví o nových protiruských sankcích.
Rakousko požaduje, aby plyn byl vyloučen ze sankcí proti Rusku / Depositphotos

Podle rakouského ministra zahraničí Alexandera Schallenberga by se případné protiruské sankce Evropské unie neměly týkat dodávek ruského plynu. Ministr to uvedl v rozhovoru, pro týdeník Die Presse am Sonntag. Podle něj by měl být z případných sankcí vyloučen i plynovod Nord Stream 2, který ještě není zprovozněn. Německo-ruský plynovod na dně Baltského moře je hotov, nemá ale povolení k provozu od německých úřadů. Nevylučuje se, že bude jeho zprovoznění zastaveno sankcemi proti Rusku v případě, že se Moskva rozhodne napadnout Ukrajinu. Rusko popírá, že by mělo něco takového v plánu.

Schallenberg přiznal, že je Evropa "do jisté míry závislá na energii z Ruska" a že to nemůže přes noc změnit, pokud chce vytápět a mít elektřinu.

Podle šéfa rakouské diplomacie ale Evropská unie připravuje rozsáhlé ekonomické a finanční sankce proti Rusku v případě jeho vpádu na Ukrajinu. "Při vystupňování konfliktu bude následovat velmi jasná, jednoznačná a rychlá reakce," řekl ministr. Nevyloučil odpojení Ruska z platebního bankovního systému SWIFT. Například německá ministryně zahraniční Annalena Baerbocková ale v rozhovoru s deníkem Süddeutsche Zeitung zveřejněném v sobotu vyjádřila pochybnosti nad nutností odpojit Rusko od bankovního systému SWIFT, pokud Moskva nařídí invazi.

Podle webu ceskenoviny.cz agentura DPA píše, že má Rakousko zájem o dobré vztahy s Ruskem a že v tom hraje svou roli energetika. Rakouská firma OMV je jedním z investorů Nord Streamu 2 a poblíž Vídně je velké distribuční centrum, z nějž se ruský plyn odvádí do evropských států. USA, které tlačí na EU v otázce protiruských sankcí, podle zprávy agentury Bloomberg chtějí s Katarem vyjednat možnost náhrady výpadku ruského plynu v Evropě dovozem zkapalněného plynu z Kataru.

Nord Stream 2 čelí kritice ze strany Spojených států a některých evropských zemí, podle nichž chce Moskva tohoto projektu využít jako geopolitické zbraně ke zvýšení závislosti Evropské unie na Rusku. Trasa plynovodu navíc obchází Ukrajinu, která tak zřejmě přijde o poplatky za tranzit ruského plynu. Rusko manipuluje s dodávkami i cenou plynu. Snaží se taktizovat a tlačí na Brusel, varují experti.

Zdroj: ceskenoviny.cz, diepresse.com, sueddeutsche.de.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci Mӧlltal již od této neděle

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Cestování v září: Tipy, kam vyrazit v těchto dnech za...

Zavřít reklamu