Nový premiér zhodnotil situaci v Česku. Držte nám palce, prosí občany

Domácí 01. prosince 2021 | 09:18 — Ilona Cílková
Nový premiér Petr Fiala (ODS) svolal první neformální jednání své nastupující vlády, která by měla v polovině prosince vystřídat dosluhující kabinet Andreje Babiše (ANO).
Nastupující vláda Petra Fialy poprvé neformálně jednala v úterý / Foto: ODS

Nastupující vláda Petra Fialy v úterý poprvé zasedla k neformálnímu jednání. Nastupující premiér poté večer na Twitteru zveřejnil fotografie ze zasedání, které se odehrálo v pražském Hrzánském paláci, který si v úterý odpoledne prohlédl a zároveň se seznámil s jeho pracovníky. Dosluhující premiér Andrej Babiš mu palác nabídl, aby ho využíval do jmenování nové vlády.

„Těším se na spolupráci," napsal Fiala a dle idnes.cz i uvedl, že je situace vážná a musíme být co nejlépe připraveni. Fiala na Twitteru v úterý večer také zveřejnil video, ve kterém promlouvá právě z Hrzánského paláce. „Jsem tu dnes poprvé. Jsou tady krásné historické prostory. Upřímně řečeno, na nějaké rozhlížení není zrovna čas. Čeká nás mnoho důležitých úkolů. Co nejlépe se vypořádat s pandemii, dát do pořádku veřejné finance a zkrotit drahotu. Jsem si vědom své odpovědnosti, abych se těchto výzev neprodleně zhostil. Držte nám prosím palce,“ říká v půlminutovém videu.

Petra Fialu jmenoval novým premiérem prezident Miloš Zeman v neděli na zámku v Lánech. Den po jeho jmenování zahájil v abecedním pořadí sérii rozhovorů s kandidáty na ministry. Ukončit je plánuje 13. prosince a poté by měl přistoupit k jmenování celé vlády. Nadále má výhrady k jednomu z navržených, kterým je podle médií kandidát Pirátů na ministra zahraničí Jan Lipavský.

Příští Fialova vláda má mít 18 členů, budou v něm nově ministři pro legislativu, pro EU a pro vědu, výzkum a inovace. Úterního neformálního jednání se zúčastnila podle fotografií vedle pravděpodobně budoucích ministrů i šéfka TOP 09 Markéta Pekarová Adamová, která se po volbách stala předsedkyní Poslanecké sněmovny.

Česká republika se nyní nachází v situaci, kdy má dva premiéry. Babišova vláda podala podle ústavy demisi 11. listopadu poté, co se po volbách ustavila nová Poslanecká sněmovna. I po jmenování Fialy premiérem dál vládne Babišův kabinet, a to až do jmenování nové vlády. Na ní se hned po říjnových volbách domluvila koalice SPOLU tvořená ODS, KDU-ČSL a TOP 09 s formací STAN a Pirátů, dohromady má tato pětice stran ve Sněmovně většinu 108 hlasů. Dvě mouchy jednou radou. Jurečka přichází s nápadem, jak pomoci mladým rodinám a ještě zvýšit porodnost.

Zdroj: Twitter.com, idnes.cz.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Futuristický elektromobil IONIQ 5 přijíždí ve sportovní verzi N Line

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Tipy, jak pěstovat vánoční kaktus, aby vám kvetl jako divý...

Péče o pokojovky v zimě: Pozor na průvan, suchý vzduch,...

Umělecká fotografie je na vzestupu navzdory snadné dostupnosti...

Nekvete vám orchidej? Připravte si zálivku ze dvou...

Zavřít reklamu