Kompenzační bonus je s drobnými změnami zpět. Kdo a kdy si může zažádat

Domácí 29. listopadu 2021 | 09:36 — Ilona Cílková
S opětovným nástupem omezujících opatření vláda schválila další kompenzační bonus. Podmínky a pravidla však nejsou úplně stejné jako v minulosti. Až 1000 korun denně dostanou podnikatelé, kterým klesly tržby nejméně o 30 procent. Podmínky jsou podobné jako na jaře, v některých bodech se ale liší.
Kompenazační bonus se vrací / Depositphotos

Podle prohlášení Ministerstva financí ČR mohou živnostníci a další podnikatelé, kteří kvůli další vlně koronaviru přijdou o část tržeb, dostat opět podporu od státu. Vláda rozhodla, že obnoví takzvaný kompenzační bonus pro OSVČ. Až na tisícovku za kalendářní den – stejně jako na jaře – dosáhnou podnikatelé, pokud jim klesly tržby přinejmenším o 30 procent v porovnání s převážně letními měsíci, kdy byla koronavirová omezení nejmenší. „Propad tržeb o 30 procent zhruba odpovídá očekávanému úbytku neočkované klientely,“ vysvětlila dle serveru penize.cz ministryně financí Alena Schillerová. To je zmírnění oproti pravidlům předchozího bonusu, kdy muselo jít aspoň o 50 procent.

Bonus může náležet už za období od 22. listopadu, rozhodující však budou tržby za kompletní kalendářní měsíc: nejdříve za prosinec 2021, pak případně leden 2022. Tyto tržby se porovnají s průměrem za libovolné tři po sobě jdoucí kalendářní měsíce v období od června do října 2021.

Výjimkou jsou sezonní podnikatelé, kteří přes léto nemohli provozovat činnost – ti srovnají tržby s posledním zimním obdobím před vypuknutím pandemie. Mohou si zvolit tři po sobě jdoucí kalendářní měsíce v období od 1. listopadu 2019 do 31. března 2020.

Přestože je podle Ministerstva financí ČR prakticky jisté, že nový kompenzační bonus bude náležet už od 22. listopadu, žádosti zatím nelze podávat. Jde totiž jen o vládní návrh zákona, který teprve zamíří k zrychlenému projednání k poslancům a senátorům. Ve sněmovně se tentokrát může i výrazněji změnit, protože končící vláda ANO a ČSSD už nemá většinu.

Finanční úřady začnou přijímat žádosti až po definitivním schválení zákona. Bude je pak možné podávat do dvou měsíců po skončení období, za které má bonus náležet. První takové období je podle návrhu od 22. listopadu do 31. prosince, druhé od 1. do 31. ledna, vláda pak může přidat i další. Žádost v zásadě ani nepůjde podat dřív, než uplyne poslední den daného období – kvůli údaji o výši tržeb. Pokud vláda nebude schopná dělat bolestné kroky, neměla by ani nastupovat, říká bývalý premiér.

Zdroj: mfcr.czpenize.cz.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci Mӧlltal již od této neděle

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Cestování v září: Tipy, kam vyrazit v těchto dnech za...

Zavřít reklamu