Startuje nová etapa programu k úspornému bydlení. Zjistěte, jak můžete co nejvíce ušetřit

Domácí 13. října 2021 | 09:41 — Ilona Cílková
V úterý začal příjem žádostí do další etapy dotačního programu Nová zelená úsporám. Na ekologická opatření má být do roku 2030 k dispozici nejméně 39 miliard korun z národních i evropských zdrojů. Podobu této části představili zástupci ministerstva životního prostředí a Státního fondu životního prostředí v létě.
Pokud využijete dotaci na zateplení a fotovoltaiku, dostanete navíc 10 000 Kč / Pixabay Lucascgouvea

Dotační program Nová zelená úsporám podporuje energeticky úsporné stavby či renovace, obnovitelné zdroje energie a nově také adaptaci na měnící se klima. Program cílí na podporu energeticky úsporných renovací a staveb domů, fotovoltaiky a dalších ekologických projektů. Nově budou dotace nejen pro domácnosti, ale také pro majitele bytových domů. 

Nová Zelená úsporám přináší mnoho novinek 

Od 12. října mohou o dotace žádat i ti, kdo na ně dříve nedosáhli. Žádost je nově možné podat bez návštěvy úřadu. Zvyšují se také jednotlivé příspěvky.

O příspěvek nově mohou žádat také majitelé a stavitelé bytových jednotek, které se nachází kdekoliv na území České republiky. Podle dřívějších pravidel mohli žádat jenom pro byty v Praze, zatímco ostatní mohli čerpat podporu pouze z Integrovaného regionálního operačního programu (IROP). Pro majitele rodinných domů se v tomto směru nic nemění. Už dříve mohli žádat po celé republice.

V minulosti nebyla dotace dostupná ani majitelům rekreačních objektů. Teď na dotace dostáhnou, pokud mají v objektu trvalé bydliště. ez ohledu na to, kde se objekt v Česku nachází. K vylepšením patří navýšení některých příspěvků, například maximální dotace u bytových domů na 50% z celkové ceny úprav.

Ministerstvo také sjednotilo Novou zelenou úsporám a dříve samostatný program Dešťovka zaměřený na efektivní hospodaření s dešťovou vodou.

Zásadní novinkou jsou bonusy za kombinace jednotlivých opatření v rámci Nové zelené úsporám. Díky nim můžete získat navíc až 90 000 Kč při výstavbě nebo rekonstrukci rodinného domu a 120 000 Kč na bytové domy.

Pokud budete žádat o podporu na rekonstrukci nebo stavbu rodinného domu, dostanete za každou vybranou kombinaci 10 000 Kč. To znamená, že pokud využijete dotaci na zateplení a fotovoltaiku, dostanete navíc 10 000 Kč. Když si k těmto dvěma opatřením přidáte ještě Dešťovku, dostanete 20 000 Kč.

U bytové výstavby je bonus ještě vyšší: 20 000 Kč za každou kombinaci. Například zateplení a fotovoltaika přinese bonus 20 000 Kč, a když přidáte Dešťovku, dostanete bonus 40 000 Kč. Další bonus bude ministerstvo vyplácet za kombinaci s kotlíkovými dotacemi: 20 000 Kč.

Na bonus však nedosáhnete při využití jakýchkoliv dvou a více opatření, ale jenom pro vybrané kombinace. Seznam opatření, které není možné kombinovat, najdete v Závazných pokynech pro žadatele. U online formuláře nabídne konkrétní kombinace přímo systém na podání žádosti o dotace.

Obyvatelé strukturálně postižených regionů (Karlovarský, Moravskoslezský a Ústecký kraj) dostanou k dotaci ještě 10% bonus. O ten se pak zvýší dotace na konkrétní opatření.

Program Nová zelená úsporám v roce 2014 navázal na předchozí program Zelená úsporám. Za dosavadních sedm let v něm bylo přijato přes 85 tisíc žádostí a vyplaceno více než 11 miliard korun. Statisícům Čechů zdraží už za měsíc elektřina na dvojnásobek. První dodavatel upravil svůj ceník.

Zdroj: mpz.cz.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci Mӧlltal již od této neděle

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Cestování v září: Tipy, kam vyrazit v těchto dnech za...

Zavřít reklamu