Kvůli novým pravidlům proti koronaviru zapomínají lidé na ty staré. Co všechno ode dneška platí 

Domácí 01. listopadu 2021 | 08:14 — Ilona Cílková
První listopad přinesl zásadní změny v opatřeních proti šíření koronaviru. Počínaje pondělkem nastalo v epidemických opatřeních proti covidu několik změn. Pravidlo O-T-N – tedy očkovaní, negativní test nebo půlroční ochranná lhůta po prodělané nemoci – budou v restauracích kontrolovat hospodští. Za preventivní testy si většina obyvatel připlatí.
Lidé, kteří nemají výjimku, si začnou testy na koronavirus platit / Pixabay Alexandra_Koch

Jednou z největších listopadových změn je, že provozovatelé stravovacích provozů musí kontrolovat bezinfekčnost zákazníků. Restauratér bude odpovědný za kontrolu dokladu, host bude povinen certifikát předložit a bude ručit za to, že není falešný. Hostům, kteří se dokladem neprokážou, by provozovatelé neměli umožnit vstup do podniku, nebo mu neposkytnout službu. Výjimka platí pro děti mladší 12 let. Povinnost O-T-N se netýká ani odběru jídla s sebou a jídelních zón v obchodních centrech. Nadále platí, že u jednoho stolu může sedět nejvýš šest zákazníků, s výjimkou členů jedné domácnosti.

Pokud má člověk ukončené očkování, může být v klidu, jelikož se pro něj nic nezmění. Při vstupu do restaurace pouze předloží platný certifikát o provedeném očkování. Ten může mít buď vytištěný, nebo v elektronické podobě, například v aplikaci Tečka. Od ukončeného očkování však musí uplynout alespoň čtrnáct dnů.

S většími potížemi se nebude potýkat ani člověk, který v posledních 180 dnech (6 měsících) onemocnění COVID-19 prodělal. Jelikož stát zatím neuznává jako ochranu před nákazou naměřené protilátky, musí člověk doložit, že měl v uplynulých šesti měsících pozitivní PCR test. K tomu však stačí opět vytištěný certifikát nebo potvrzení v aplikaci Tečka.

Novinkou jsou placené testy

Lidé, kteří nemají výjimku nebo jim to neurčí lékař, začnou za testy na koronavirus od dnešního dne platit. A to jak za antigenní, tak za PCR. Důvodem je přimět lidi k očkování.
„Není nic špatného, pokud to stát udělá. A nejsme to jen my, Německo to zrušilo od 11. října. Ty státy jasně říkají: Očkování je pro nás priorita. A my to říkáme taktéž,“ uvedl před časem ministr zdravotnictví Adam Vojtěch. Změnu termínu prý ministerstvu poradily klinické skupiny. Bezplatné testování tak budou mít jen děti do 18 let. A rovněž lidé, kteří se očkovat nemohou, případně ti, jimž test indikuje lékař či krajská hygiena. V praxi to znamená, že jde o lidi po kontaktu s nakaženým nebo pokud se u nich objeví covidové příznaky.

Negativní PCR test

Prokázat se u vstupu například do restaurace může člověk samozřejmě také laboratorně provedeným PCR testem. Důležitá je však informace, že test už nemá platnost celý týden, ale platit bude pouze 72 hodin (3 dny). Nově bude také potřeba si takový test až na výjimky zaplatit. Maximální cena je 814 korun. Laboratoře si ale mohou účtovat za provedení testu další poplatky.

Negativní antigenní test

Prokázat se lze rovněž negativním laboratorně provedeným antigenním testem. Také zde však došlo ke zkrácení jeho platnosti. Prokázat se bude možné pouze 24 hodin. Testování si rovněž člověk hradí sám, maximální cena testu by neměla přesáhnout 201 Kč. Stejně jako u PCR testů si však mohou laboratoře účtovat další poplatky.

Testování na místě

Poslední variantou, jak vstoupit oprávněně do podniku, může být podstoupení rychlého antigenního testu přímo v provozovně, který musí přirozeně vyjít negativně. Osoba může také na místě prokázat, že podstoupila rychlý antigenní test za dozoru zdravotnického pracovníka prostřednictvím on-line služby nejdéle před 24 hodinami a prokáže absolvování tohoto testu a jeho negativní výsledek potvrzením daného poskytovatele zdravotních služeb.

Ochrana dýchacích cest

V místech s vysokou koncentrací osob, je stále nutné mít nasazený respirátor či jiný ochranný prostředek bez výdechového ventilu s filtrační účinností alespoň 94% (třída FFP2 / KN 95). Ochranu dýchacích cest je nutné nosit i ve venkovním prostoru, pokud v místě dochází ke kumulaci osob (koncerty, sportovní utkání apod.) a několika dalších situacích. Konec legrace. Neočkovaným nastanou zlé časy.

Zdroj: covid.gov.cz, mzcr.cz.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Nový Peugeot 208 přichází do Česka. Je krásný, svižný a za super cenu

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Jedlá soda je dostupný a účinný pomocník v péči o psa či...

Jak jednoduše vyrobit trendy paletový nábytek na zahradu i do...

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Zavřít reklamu