Konec legrace. Neočkovaným nastanou zlé časy

Domácí 30. října 2021 | 09:07 — Ilona Cílková
Za pátek laboratoře v Česku odhalily 5 720 nově nakažených koronavirem, což je asi o 1 500 více než před týdnem. V nemocnicích je nyní 1 466 lidí, z toho jich je 188 ve vážném stavu. Reprodukční číslo stagnuje druhý den na hodnotě 1,4. Vyplývá to z údajů ministerstva zdravotnictví.
Neočkovaným nastanou zlé časy / Pixabay Wilfried Pohnke

Epidemická situace se tak s přicházející zimou zhoršuje a ve vzduchu visí otázka, zda se bude opakovat scénář z minulého roku. Zároveň sílí tlak na rychlé očkování. Proti neočkovaným zakročí hned několik zemí.  

Odcházející vláda Andreje Babiše (ANO) zřejmě zodpovědnost přenechá svým následovníkům. Horkým kandidátem na dalšího ministra zdravotnictví je Vlastimil Válek (TOP 09). Ten naznačil, že Česko je na hraně lokálních lockdownů. Podle něj by další opatření směřovalo zejména na neočkované lidi nad 60 let. Použil by „všechny prostředky, které zabrání tomu, aby se neočkovaní 60 plus nakazili,“ řekl serveru Novinky.cz.

Podle Válka je takových opatření proti neočkovaným starších 60 let celá řada. Opatření by Válek aplikoval lokálně. „Postup bude jiný v malé obci, kde jsou samoty. Nemůžete udělat jeden krok, který bude plošně fungovat. Proto musí být opatření cílená a musí je dělat krajský epidemiolog,“ řekl serveru. Jedním z řešení je podle Válka vytvořit časy, kdy mohou tito lidé chodit nakupovat, nejlépe v čase, kdy v obchodech nejsou davy lidí. „A ti, co chodí do práce, by tam asi museli přestat chodit a být v nějaké domácí karanténě,“ dodal Válek s tím, že to musí být opatření, která navrhnou odborníci.

Opatření proti neočkovaným zvažuje i Rakousko či německé Sasko. Podle rakouského modelu by neočkovaní v nejvyšším stupni šíření nákazy mohli pouze na nákup potravin nebo léků a cestovat jen do práce. Po 1. listopadu Rakousko plánuje zavést opatření, kdy bude muset každý v zaměstnání prokázat, že je očkovaný, že prodělal v posledních 180 dnech covid-19 anebo že má negativní test. Podobná povinnost bude platit i pro návštěvníky adventních trhů.

Tvrdý postup proti neočkovaným připravuje vláda spolkové republiky Sasko. S ohledem na prudký nárůst počtu případů nově nakažených koronavirem a stagnující očkování chce saský kabinet zavést do běžného života pravidlo dvou potvrzení, tedy o očkování nebo o prodělání nemoci v posledním půlroce. Rozhodnout by se mělo v úterý, píše deník Focus.

Potvrzení o bezinfekčnosti chce zavést i saský kabinet. Ten se chce však opírat o pravidlo pouze dvou potvrzení, tedy o očkování nebo o prodělání nemoci v posledním půlroce. „Pravidlo dvou potvrzení je naprostou nutností,“ prohlásil saský premiér Michael Kretschmer. V praxi by to znamenalo, že neočkovaní by se v podstatě dostali do uzávěry. Kromě nákupu potravin a návštěvy lékárny by se nedostali nikam. Nemohli by využívat volnočasových aktivit, nakupovat jiné zboží než potraviny a využívat služeb. Epidemiologická situace se nevyvíjí vůbec dobře, varují odborníci a načrtli černý scénář dalšího vývoje.

Zdroj: focus.denovinky.cz.

Další články
Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Bouřky mohou být nebezpečné. Proč byste měli vynechat sprchování a mytí nádobí během bouřky?

Jaké jsou výhody běhu? Fakta a mýty o tomto sportu

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Jedlá soda je dostupný a účinný pomocník v péči o psa či...

Jak jednoduše vyrobit trendy paletový nábytek na zahradu i do...

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Zavřít reklamu