Konec epidemie v nedohlednu. Objevila se další vysoce nakažlivá varianta

Domácí 16. listopadu 2021 | 08:34 — Ilona Cílková
Během pondělí přibylo v Česku 11 514 potvrzených případů nemoci covid-19, to je zhruba o 2250 víc než před týdnem. O zhoršující epidemické situaci vypovídá i stále rostoucí počet zachycených nákaz na 100 tisíc obyvatel za posledních sedm dní. Takzvané incidenční číslo k dnešku stouplo ze 718 na 739. A mohlo by být ještě hůř.
Laboratoře v Česku zachytily novou subvariantu delty označovanou zkratkou AY 4.2 / Shutterstock

Státní zdravotní ústav (SZÚ) v pondělí informoval, že laboratoře v Česku zachytily při testování nový podtyp vysoce infekční mutace koronaviru známé jako delta. Nová varianta nákazy označovaná zkratkou AY 4.2 je podle prvotních informací ještě nakažlivější než klasická delta. A evropští odborníci aktuálně také zjišťují, zda tento podtyp viru není odolnější proti očkování a léčbě. 

„Z hlediska zastoupení variant viru SARS-CoV-2 v ČR se situace prakticky nemění, dominuje varianta delta a její subvarianty. V rámci Evropy se začíná objevovat další subvarianta delty, označovaná AY 4.2. V ČR laboratoře zatím zachytily tři pozitivní vzorky AY 4.2. Evropské středisko pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) se na tuto subvariantu nyní zaměřuje a zjišťuje, zda může být odolnější proti očkování či léčbě,“ napsal SZÚ v úvodu tiskové zprávy.

To ovšem není jediný důvod, proč je podtyp viru AY 4.2 aktuálně pod drobnohledem odborníků. Jeho zastoupení mírně roste ve více evropských zemích, Státní zdravotní ústav konkrétně jmenuje Velkou Británii, odkud se loni začala šířit jiná nakažlivější mutace viru.

„Podle dostupných výsledků studií tato subvarianta AY 4.2 vykazuje vyšší transmisibilitu, neboli snadnější přenos, ale přibližně stejnou odolnost vůči neutralizačním protilátkám jako ostatní subvarianty delty. Zvýšení této odolnosti může vykazovat varianta nesoucí navíc i mutaci E484K. Metodický pokyn Národní referenční laboratoře SZÚ na situaci reaguje a doporučuje sledovat výskyt E484K při testech metodou diskriminační PCR,“ upřesnila ředitelka SZÚ Barbora Macková. Dodala, že tento kombinovaný virový „koktejl“ zatím v Česku identifikovaný nebyl.

„České laboratoře v rámci mutace delta celogenomově sekvenovaly celkem 7176 vzorků a v žádném z nich dosud nenašly subvariantu E484K,“ potvrdila také vedoucí Národní referenční laboratoře Helena Jiřincová. Za období od 2. do 12. listopadu má Národní referenční laboratoř (NRL) k dispozici data z 56 047 provedených testů PCR metodou z celkem 80 laboratoří. Na deltu a její subvarianty připadá přibližně 98 % všech pozitivních případů.

Epidemická situace v Česku se v posledních dnech a týdnech zhoršuje velmi rychle.  Srovnání s minulým podzimem přitom ukazuje, že šíření koronaviru je přibližně o měsíc posunuté a před rokem v tuto dobu byl již počet nově potvrzených případů na ústupu. Očkování předškolních dětí i v Evropě. Schvaluje se vakcína, která to má umožnit.

Zdroj: ecdc.europa.eukoronavirus.mzcr.czuzis.cz.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci Mӧlltal již od této neděle

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Cestování v září: Tipy, kam vyrazit v těchto dnech za...

Zavřít reklamu