Vyděšená Evropská unie otáčí. Je to na dobré cestě, říká europoslanec Vondra

Domácí 12. listopadu 2021 | 09:11 — Ilona Cílková
Ještě před několika týdny to vypadalo na konec jádra v Evropě. Teď zařazuje většina zemí zpátečku. Například německá média zveřejnila překvapivý výsledek průzkumu, který provedla mezinárodní společnost YouGov. Polovina dotázaných Němců si podle průzkumu myslí, že plánované odstavení jaderných elektráren by mělo být „definitivně“ nebo „spíše“ odvoláno.
Německo bylo žábou na prameni, říká europoslanec / Foto. Se svolením ODS

Evropská unie zřejmě směřuje k zařazení jaderné energie a plynu mezi obnovitelné zdroje. Původní plán Bruselu počítal se zařazením jádra a plynu mezi „špinavé zdroje“. Bez tohoto kroku by ale pro Česko bylo téměř nemožné naplnit klimatické cíle EU, se kterými jsme souhlasili v rámci Green New Dealu. Z pohledu ČR, která získává z jádra třetinu veškeré elektrické energie, jde o zásadní obrat. 

Podle europoslance Alexandra Vondry (ODS) ke změně směru přispěl i současný zmatek a zemětřesení na trhu s energiemi, které všechny vyděsilo. Evropský obrat k jádru zároveň může být formou výměnného obchodu. „Je to jakýsi výměnný obchod mezi Francií, která prosazuje jádro, a Německem, které potřebuje plyn," uvedl europoslanec. 

Alexander Vondra hovoří o zásadním průlomu. „Po dvou letech popírání, schovávání se a nekomunikace o jádru se tu rýsuje skutečný průlom. Komise zvažuje, že ještě letos do taxonomie zařadí jádro i plyn. Oba způsoby generování elektřiny byly z té taxonomie zatím vyloučeny," potvrdil pro deník Echo24 europoslanec a člen výboru pro životní prostředí. Podle něj je vše na dobré cestě k tomu, aby se tak stalo. 

Celý proces nastartoval podle Vondry francouzský prezident Emmanuel Macron jedním ze svých projevů. „Jasně nastínil, že Francie se v žádném případě jádra nebude vzdávat a bude na něj dál sázet," vysvětluje Vondra. Německo podle něj bylo dlouhou dobu žábou na prameni, protože jakýkoli posun blokovalo. Poté ale zjistilo, že se na své cestě k uhlíkové neutralitě neobejde bez plynu, stejně jako Francie bez jádra. „V politice je vždycky něco za něco, čili v tomto ohledu je to jakýsi výměnný obchod mezi Francií, která prosazuje jádro, a Německem, které potřebuje plyn," míní. Zároveň jde podle Vondry o reakci na tlak celé řady dalších zemí, včetně Česka a Polska. 

Důležitým faktorem, který způsobil změnu plánu, mohl být také současný všudypřítomný chaos na trhu s energiemi. „Myslím si, že v neposlední řadě té dynamice vývoje hodně pomohl zmatek s cenami elektřiny a plynu na trhu s energiemi v posledních týdnech, protože to bylo něco, co všechny vyděsilo. I bohatí Němci najednou zjistili, že mají daleko hlouběji do kapsy, když rostou ty ceny energií takhle dynamicky," dodává Vondra.

Česká vláda před Green Dealem dlouho zavírala oči. „Já řvu dva roky, že se k tomu připojila v poslední době i vláda, je samozřejmě dobře, za to já ji kritizovat nebudu, ale probudila se trošku pozdě, to je škoda, ale důležitý je ten výsledek, myslím si, že se nám ten průlom podaří," přibližuje Vondra.

Obrat Evropské komise (EK) v podobě zařazení jádra mezi obnovitelné zdroje, pokud bude schválen, bude mít pro ČR zásadní význam. Jádro by se tak rázem dostalo mezi čisté zdroje, stejně jako slunce, vítr nebo voda. Umožnilo by nám to především čerpat evropské dotace na výstavbu dalších jaderných reaktorů a tím pádem i časem navyšovat podíl jádra na našem energetickém mixu. To by usnadnilo vypnutí „špinavých“ uhelných elektráren, které jsou kvůli svým emisím uhlíku trnem v oku stále více zelenající EU. Plány EU jsou vražedné. Zastavme je, dokud je čas, varuje europoslanec.

Zdroj: alexandervondra.cz, yougov.co.ukecho24,cz.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Hanychová zveřejnila identitu nové milenky Jaromíra Soukupa: Nejvíc mě ranilo, že to byla moje dlouholetá kamarádka!

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Jedlá soda je dostupný a účinný pomocník v péči o psa či...

Jak jednoduše vyrobit trendy paletový nábytek na zahradu i do...

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...