Do roka budou politici přepisovat dějiny, říká expert na islám

Domácí 31. října 2021 | 06:08 — Ilona Cílková
Útok USA a Západu na Afghánistán nebyl správný, protože afghánská vláda útoky z 11. září 2001 nepodporovala, a neměla s nimi nic společného. Do roka budou západní politici přepisovat dějiny a tvrdit, že mise v Afghánistánu byla úspěšná. O tom je přesvědčen jeden z největších českých odborníků na islám Petr Pelikán.
Mise v Afghánistán se stala terčem kritiky mnoha politiků / Depositphotos

„Tehdejší afghánská vláda nestála za útoky z 11. září ve Spojených státech, myslím, že za tím stáli spíše lidé ze Saúdské Arábie," tvrdí Pelikán, podle nějž si ale Američané Afghánistán vybrali jako cíl čistě z politických důvodů. „Museli vyrobit důstojného nepřítele po 11. září," uvedl Pelikán v rozhovoru pro server Svobodné universum.

Misi v Afghánistánu považuje za chybnou od samého začátku. „Zpochybňuji deklarovaný důvod, to znamená, že tehdejší afghánská vláda stála za útoky z 11. září ve Spojených státech. Já si to nemyslím, myslím, že za tím stáli spíše lidé z oblasti Perského zálivu, hlavně Saúdské Arábie, z nichž jenom část tehdy pobývala v Afghánistánu. A afghánská vláda jako taková podle mého názoru tyto útoky nepodporovala a neměla je na svědomí, a tím pádem byl prvotní důvod, proč se šlo do Afghánistánu, špatný," myslí si orientalista.

Bylo to podle něj spíše kvůli vnitropolitickým okolnostem ve Spojených státech, protože kdyby nepřišla rychlá reakce a označení nepřítele, tehdejší vláda by neustála další volby. „To se potom projevilo i na tom, že pro Afghánistán nebyly stanoveny žádné strategické cíle, čeho se tam má dosáhnout, takže jsme se tam těch dvacet let plácali, a když jsme odešli, tak se to, co jsme tam spíše mediálně než fakticky budovali, okamžitě zhroutilo,“ vidí příčiny nedávného krachu Pelikán.

Podle Pelikána je zřejmé, že Afghánistán byl jako centrála teroristů vymyšlený. „Vycházím z toho, že když se tyto útoky odehrály, tak byly velmi překvapivé a nikdo neměl informace o tom, že k nim dojde. Kdyby měl, tak je pravděpodobně zmařili, odvrátili. A následná reakce, a označení viníka, byla v řádu dnů, přičemž i mnohem menší incidenty a zločiny se vyšetřují daleko delší dobu. Ale tady bylo nutné jednat rychle právě proto, aby si šokované obyvatelstvo, šokovaní voliči nemysleli, že jejich vláda je neschopná,“ zpochybňuje Pelikán rychlost zásahu. 

Hlavní chybou afghánské mise podle něj byly chybějící předem stanovené cíle. „A bohužel neměla mise stanovené cíle ani po letech. Co jsem zaslechl z kuloárů bruselského NATO, tak si vždy při jednáních nevěděli rady s tím, čeho tam chceme dosáhnout, ale jakmile někdo začal říkat, jestli by nebylo dobré to ukončit, tak se všichni stavěli proti, protože si neuměli představit, že bychom odešli a vypadalo by to jako porážka," říká Pelikán.

Západní politici ale podle něj stejně velmi brzy dějiny přepíšou a budou tvrdit, že mise úspěšná byla. „Za rok už zase budou dějiny zpracovány takovým způsobem, že budeme vědět, že jsme tam dosáhli těch cílů, kterých jsme měli dosáhnout. Že tam možná došlo k nějakým chybám, ale že to v zásadě bylo všechno správně, že výcvikové tábory al-Káidy byly zlikvidovány. Ať už byly, nebo nebyly, tedy ať už existovaly, či neexistovaly. A že se díky tomu ušetřila spousta životů, které by jinak byly zmařeny při spoustě teroristických útoků v Evropě a ve Spojených státech,“ predikuje Pelikán, jak se bude o afghánské misi hovořit v budoucnu. Můžeme čekat novou vlnu migrantů. Bude ale překvapivé, odkud k nám přijde, říká expert na islám.

Zdroj: kupredudominulosti.cz.

Další články
Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Last minute Turecko s cestovní kanceláří TUI aneb Prožijte dovolenou snů

Last minute Turecko s cestovní kanceláří TUI aneb Prožijte...

Dlouhá cesta může být pro dítě utrpením, nová auta ale...

Dokonalé prázdninové letovisko? Plážové ráje Bodrumu...

Balení bez námahy – módní tipy pro chytré a stylové...

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Zavřít reklamu