Opozice se nechce domluvit. Válek opět odmítl účast na radě o covidu, ale rozhovory dává, rýpl si Babiš

Domácí 25. října 2021 | 17:35 — Ilona Cílková
Premiér Andrej Babiš (ANO) si na tiskové konferenci po jednání vlády stěžoval na špatnou komunikaci s jedním z kandidátů na ministra zdravotnictví koalice Spolu Vlastimilem Válkem (TOP 09). Ten se odmítl zúčastnit Rady vlády pro zdravotní rizika. Podle Babiše se ukazuje, že se nelze na opatřeních s budoucí vládou domluvit.
Premiér Andrej Babiš si na tiskové konferenci po jednání vlády stěžoval na špatnou komunikaci / Depositphotos

Na pondělní jednání Rady vlády pro zdravotní rizika dostal opět pozvánku i kandidát na ministra zdravotnictví Vlastimil Válek. Účast ale odmítl kvůli tomu, že není členem vlády, aby se mohl podílet na rozhodování. Podle něj by se epidemie covidu-19 měla řešit odborně a nabídl odborníkům, aby se zúčastnili jednání AntiCovid týmu koalice Spolu. Podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha je škoda, že se Válek nezúčastnil.

Válek v pondělí uvedl, že dostal další pozvání na radu pro zdravotní rizika, která je poradním orgánem vlády a kde se mimo jiné řeší protiepidemická opatření proti šíření covidu-19. „Musím jej však odmítnout a znovu zopakovat, že nejsem členem vlády, abych se mohl jakkoli podílet na rozhodování v této oblasti,“ napsal. Podle Válka se epidemie má řešit odborně a klíčová rozhodnutí se podle něj nemají odvíjet od rad marketérů.

Premiér Andrej Babiš si na tiskové konferenci po jednání vlády stěžoval na špatnou komunikaci. „Už mě nebaví debata s panem Válkem. Budoucí pan ministr dává každý den rozhovory na počkání, ale s námi nemluví. My se hlásíme k zodpovědnosti do poslední chvíle, než to předáme,“ řekl premiér. Rýpl si také do expertního týmu koalice Spolu. „Pokud se podíváme na Anticovid tým, jsou tam jenom politici. Myslel jsem, že se můžeme domluvit, ale nejde to. Ani k setkání s Anticovid týmem nedošlo,“ sdělil Babiš.

Rada pro zdravotní rizika je poradním orgánem vlády, který mimo jiné řeší protiepidemická opatření proti šíření covidu. Podle Válka se epidemie má řešit odborně a nabídl odborníkům z ministerstva zdravotnictví, aby o jednotlivých opatřeních, strategickém plánu a variantách řešení diskutovali s Anticovid týmem koalice Spolu.

Válek upřesnil, že je ochoten se jednání vládní rady zúčastnit poté, co budou všechny odborné otázky vydiskutované a odborníci z ministerstva i koalice Spolu naleznou odbornou shodu. Že by kabinet přijímal opatření v boji proti covidu na základě rad marketérů, Babiš odmítl v dopise, který Válkovi adresoval. „Pozváním na Radu vlády pro zdravotní rizika na vás nechceme přenášet žádnou zodpovědnost. Zodpovědnost samozřejmě neseme my,“ zdůraznil předseda vlády. 

Podle Vojtěcha ale není rada vlády politickým orgánem, na její zasedání chodí odborníci, například epidemiolog Petr Smejkal, předseda vakcinologické společnosti Roman Chlíbek či molekulární biolog Marián Hajdúch. „Myslím, že je to platforma, kde se dají tyto věci řešit,“ konstatoval. Válek v některých médiích uvedl, že bude chtít sestavit novou poradní skupinu odborníků. Podle serveru iROZHLAS.cz ji má sestavit Chlíbek a budou v ní i členové skupiny MeSES kolem Smejkala. Skupina MeSES byla v minulosti poradním orgánem ministerstva zdravotnictví, nyní funguje samostatně. Nastupující Fialova vláda ví, jak zkrotit covid. Prozradila, co pro občany chystá.

Zdroj: irozhlas.cz

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

První československý vůz s klimatizací představoval nevídaný luxus. Inovace, která změnila svět pochází z dílen USA

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Jedlá soda je dostupný a účinný pomocník v péči o psa či...

Jak jednoduše vyrobit trendy paletový nábytek na zahradu i do...

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Zavřít reklamu