Levá ruka neví, co dělá pravá. Vyjednávání mezi Piráty a STAN jsou velmi náročná, říká Rakušan

Domácí 23. října 2021 | 09:08 — Ilona Cílková
Se čtyřmi poslanci si Piráti brousí zuby hned na tři ministerstva. Ivan Bartoš se odvolává na koaliční smlouvu se Starosty, podle níž mají mít ve vládě rovnocenné zastoupení. Už teď je ale jasné, že vyjednávání nebudou probíhat hladce.
Už teď je ale jasné, že vyjednávání nebudou probíhat hladce / Profimedia

Pirátům způsobily volby hned několik dramatických komplikací. Jednak se dostali kvůli masivnímu kroužkování koaličních Starostů do poslanecké sněmovny jen čtyři, takže už pouhé ustavení poslaneckého klubu pro ně může být téměř na hraně pravidel. 

Ačkoli se počet Pirátů ve sněmovně snížil oproti předchozímu volebnímu období z 22 na 4, podle koaliční smlouvy trvali na ustavení vlastního poslaneckého klubu, v jehož čele má jako předseda pokračovat poslanec Jakub Michálek. S takovou situací nepočítal ani sněmovní jednací řád, ve kterém se píše: „K ustavení poslaneckého klubu na začátku nového volebního období jsou oprávněni poslanci zvolení do sněmovny za samostatně kandidující politickou stranu. K ustavení klubu podle věty první je třeba nejméně tří poslanců.“ Limit nejméně tří poslanců sice Piráti těsně splňují, samostatně kandidující politickou stranou ale nejsou.

Další věcí je, že Piráti usilují a rovné zastoupení ve vládě v rámci koalice PirStan. To znamená, že chtějí stejný počet ministrů jako budou mít Starostové. Obě koalice se už několikrát sešly a společně diskutují jejich programové týmy. Spolu i Piráti a STAN ale jednají i každý zvlášť. Obě uskupení si definují, o jaká ministerstva mají zájem a koho do čela resortů vyšlou. A právě zde se jednání zadrhávají. Od některých členů hnutí STAN zaznívá, že s postupem Pirátů nejsou spokojení. Schůzky podle nich probíhají zmatečně a je vidět, že Piráti se perou sami se sebou kvůli volebnímu debaklu.

„Piráti nejdříve chtěli ministerstvo práce a sociálních věcí pro Richterovou, nyní zase ne. Řekli si o průmysl, ten už pak také nechtěli. Je to chaos a nejsou schopni definovat, co přesně chtějí," popsal pro CNN Prima NEWS zdroj ze Starostů. Proti kritice se ale ohradil šéf Pirátů. Podle Bartoše Piráti jednají férově, konzistentně a ctí dohody z jednání.„Předpokládám, že by si měli u svých lidí toto zajistit i ostatní lídři partnerských stran, se kterými se jednání dle společného memoranda účastníme," vzkázal Bartoš a uvedl, že mu připadá velmi nekorektní, když pod rouškou anonymity někteří účastníci jednání oproti dohodě na pozadí informují média se zjevným záměrem nasazovat Pirátům psí hlavu.

Že jsou jednání náročná, potvrzuje i šéf Starostů Vít Rakušan. Ten ve vysílání CNN Prima NEWS uvedl, že ho rozmíška mrzí. „Já žádné anonymní informace z jednání nevynáším. To, že jednání jsou komplikovaná a výsledky voleb způsobily napětí, je pravda. Ovlivňuje to i rychlost, potažmo pomalost vyjednávání," zhodnotil situaci Rakušan. Jednání s Piráty podle něj nejsou chaotická. „Takové slovo bych nepoužil. Ale ta jednání jsou náročná," zopakoval lídr STAN.

U Pirátů panuje špatná nálada kvůli výsledkům voleb, po kterých strana ztratila 18 poslaneckých mandátů. Ve Sněmovně zůstala Pirátům čtyři křesla, zatímco Starostové budou mít díky kroužkování 33 zákonodárců. Piráti si dělají analýzu, proč k takovému scénáři došlo. Ani rozhodnutí o vstupu do vlády není u Pirátů definitivní. Až bude hotové programové prohlášení a bude jasné personální složení vlády, vstup do kabinetu Petra Fialy má ještě posvětit členská základna Pirátů. Piráti se oklepali z volebního debaklu a začínají komplikovat vyjednávání o nové vládě.

Zdroj: cnniprima.cz, forumpirati.cz.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Futuristický elektromobil IONIQ 5 přijíždí ve sportovní verzi N Line

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Tipy, jak pěstovat vánoční kaktus, aby vám kvetl jako divý...

Péče o pokojovky v zimě: Pozor na průvan, suchý vzduch,...

Umělecká fotografie je na vzestupu navzdory snadné dostupnosti...

Nekvete vám orchidej? Připravte si zálivku ze dvou...

Průvodce půjčováním nářadí: vaše cesta k efektivním...

Zavřít reklamu