Skandál v nemocnici. Návštěva Radka Vondráčka u prezidenta Zemana má nečekanou dohru

Domácí 15. října 2021 | 09:02 — Ilona Cílková
Ústřední vojenská nemocnice se ve čtvrtek večer ohradila proti návštěvě předsedy končící Poslanecké sněmovny Radka Vondráčka (ANO) u prezidenta Miloše Zemana na jednotce intenzivní péče. Podle mluvčí nemocnice Jitky Zinke o schůzce nevěděl prezidentův ošetřující lékař. Jde podle ní o nežádoucí událost, kterou nemocnice prověřuje.
Miloš Zeman na archivním snímku / Depositphotos

Ústřední vojenská nemocnice se distancuje od výroků předsedy sněmovny Radka Vondráčka o zdravotním stavu prezidenta Miloše Zemana. Vyjádření vydala ve čtvrtek po 22.00. Sděluje v něm, že se předseda sněmovny a kancléř Vratislav Mynář objevili na střeženém pracovišti KARIM bez vědomí ošetřujícího lékaře, jímž je ředitel nemocnice Miroslav Zavoral. K prezidentovu lůžku mají mít podle prohlášení nemocnice přístup jen jeho blízcí.

Vondráček po celé čtvrteční odpoledne v živých vstupech do médií ujišťoval veřejnost, že prezident Zeman je schopen výkonu funkce a není nutné převádět jeho pravomoci na ústavní činitele. Své dojmy z návštěvy pacienta podpořil dokumentem, který podle něj Zeman „podepsal osobně vlastní rukou“. Prý se vyprávěly vtipy. Vondráček se s prezidentem údajně bavil i o řešení povolební situace. „Pouze mi řekl, že se můžu spolehnout na to, že bude originální,“ řekl Vondráček České televizi.

Teď vychází najevo, že se u prezidentova lůžka ocitl bez povolení. Návštěva Vondráčka a Mynáře se zřejmě odehrála bez dalších svědků. Podle mluvčí nemocnice Jitky Zinke prezidenta Zemana navštěvuje pouze vybraný okruh blízkých, „mezi které pan předseda Radek Vondráček v době návštěvy nepatřil“. Ústřední vojenská nemocnice tak nemůže podle Zinke potvrdit průběh schůzky, protože jí nebyl přítomný nikdo z personálu. Distancuje se taky od Vondráčkových výroků o prezidentově zdravotním stavu.

„Ústřední vojenská nemocnice potvrzuje, že dnešního dne nečekaně a bez vědomí ošetřujícího lékaře přivedl kancléř Vratislav Mynář k prezidentu ČR na jednotku intenzivní péče předsedu poslanecké sněmovny pana Radka Vondráčka,“ stojí ve stanovisku ÚVN.

Výstupům Vondráčka v médiích předcházelo krátké vyjádření první dámy. Do Rothmayerova sálu Pražského hradu svolal mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček na čtvrteční odpoledne tiskovou konferenci ke zdravotnímu stavu hlavy státu. Žádné informace neposkytl. Namísto nich vyzvala Ivana Zemanová v doprovodu dcery Kateřiny k ukončení spekulací. „Mohu jen potvrdit, že v současné době podstupuje léčbu, která si vyžádá čas. Spekulace o diagnózách a prognózách považuji přinejmenším za velmi neetické,“ uvedla Zemanová v krátkém proslovu. Zemanová slíbila, že bude dále informovat o vývoji zdravotního stavu hlavy státu. Okolí Miloše Zemana hraje nedůstojnou hru. Prezidentovi šlo přitom zřejmě o život.

Zdroj: uvn.cz, ct24.ceskatelevize.cz.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Hanychová zveřejnila identitu nové milenky Jaromíra Soukupa: Nejvíc mě ranilo, že to byla moje dlouholetá kamarádka!

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Jedlá soda je dostupný a účinný pomocník v péči o psa či...

Jak jednoduše vyrobit trendy paletový nábytek na zahradu i do...

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Zavřít reklamu