Epidemie se nám může lehce vymknout. Sledujeme špatný ukazatel, varuje viroložka

Domácí 14. října 2021 | 07:44 — Ilona Cílková
Nárůst počtu případů nemoci covid-19 v Česku zrychluje a rostou i počty hospitalizovaných. Podle expertů čísla s podzimem ještě porostou a stačí jen málo, aby se nám pandemie opět vymkla z rukou.
Epidemii nemáme zdaleka za sebou, varuje viroložka / Depositphotos

Nakažených covidem-19 v Česku přibývá. Rostou i počty hospitalizovaných. Máme vůbec epidemii pod kontrolou? Podle viroložky Ruth Tachezy jsme v situaci, která se dala předvídat. S návratem lidí do práce a dětí do škol bylo velmi pravděpodobné, že dojde k nárůstu nových případů a s určitým zpožděním i počtu hospitalizovaných. Navíc sledujeme špatný ukazatel, tedy počet hospitalizovaných v nemocnici. A to se nám podle viroložky může vymstít.

„I když pandemie postupuje tak, jak odborníci očekávali, zaostáváme v zavádění nutných opatření. Mezioborová skupina pro epidemické situace vydala doporučení, jak by se mělo postupovat teď na podzim. Jedno z nich bylo i nastavení testování ve školách v místech, kde se sledované parametry výrazně zhorší," uvedla Tachezy v rozhovoru pro Český rozhlas.

Ministerstvo zdravotnictví ale naopak minulý týden oznámilo, že žádné preventivní testování ve školách neplánuje. „Ano, to mě velmi překvapilo. Znovu opakuji, že aspoň tam, kde se parametry výrazně zhoršují, by bylo testování ve školách namístě. V žádném v případě by neměla být ukazatelem obsazenost nemocnic.“ Tento ukazatel totiž podle viroložky znamená, že už jsme trochu zaspali. „Je tady totiž určité zpoždění. Reálně je v té době případů daleko více. Nárůst je pak exponenciální a pandemie se stává těžko regulovatelnou.“

Členka skupiny MeSES poukazuje i na fakt, že léčba lidí v nemocnicích je pro celý systém velkou finanční zátěží. Dalším problémem jsou i pozdní následky covidu, které má až 37 % hospitalizovaných lidí. Kvůli tomu musí být mnoho měsíců v pracovní neschopnosti, což opět zatěžuje celý zdravotní systém.

Viroložka proto apeluje na občany, aby se nechali očkovat. Vakcinace je totiž nejefektivnější a samozřejmě i nejlacinější. A zapomínat bychom neměli ani na prevenci. Podle Ruth Tachezy by tedy stačilo málo, aby se pandemie znovu nevymkla z rukou. „Virus zatím nikam nezmizel. Z pandemie ještě nejsme venku. Pokud by se tedy dodržovalo nošení roušek, testovalo by se ve školách a pokračovalo by očkování, bude to dostatečně efektivní na to, abychom nemuseli přistoupit k plošným opatřením," doporučuje členka skupiny MeSES.

Postup skandinávských a některých evropských zemí, které přistupují k úplnému rozvolnění, jsou podle ní pochopitelné. „Tyto země si to ale mohou dovolit. Mají téměř 100% proočkovanost. U nás je proočkovanost nízká. Navíc důležitým faktorem je i ochota lidí opatření dodržovat. V zahraničí se lidé chovají opatrně i po uvolnění opatření. U nás je tomu bohužel naopak," uzavírá Ruth Tachezy. V Česku vzniká nový fenomén v boji proti koronaviru.

Zdroj: irozhlas.cz, meses.cz.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci Mӧlltal již od této neděle

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Cestování v září: Tipy, kam vyrazit v těchto dnech za...

Zavřít reklamu