Čtyři poslanci, ale hned dvě ministerstva. Boj o křesla začíná

Domácí 11. října 2021 | 08:21 — Ilona Cílková
Piráti získali ve parlamentních volbách pouze čtyři poslance, budou ale usilovat o více než jedno ministerstvo. Podporu mají od šéfa koaličních Starostů Víta Rakušana. Kolik postů ve vládě bude koalice PirSTAN žádat, nechtěl Rakušan sdělit.
Piráti by chtěli v budoucí vládě alespoň dvě ministerstva / Profimedia

Piráti ve volbách pohořeli a v parlamentních volbách získali pouze čtyři poslance. Jejich ambice jsou ale vysoké Usilovat budou o více než jedno ministerstvo. Šéf Starostů neočekává, že by koalice SPOLU měla výhrady proti vícero ministerstvům pro Piráty.

Podle předsedy STAN Víta Rakušana Piráti dostanou místa ve vládě. S jejich účastí ve vládě prý počítají. „Popíráme fámy, že všechno bude mít STAN. Přijdeme s konceptem, kdy Piráti budou mít více než jedno ministerstvo. Uvidíme, kolik těch ministerstev budeme jako koalice mít, potom to můžeme rozpočítat,“ řekl Novinkám šéf Starostů s tím, že nedefinoval, o kolik postů bude koalice usilovat. Připustil, že koalice SPOLU uspěla výrazněji ve volbách, proto respektují, že nebude zastoupení půl na půl.

Zásadní podle něj bude, aby zastoupení koalice na resortech bylo důstojné. „Předpokládám, že si nebudeme kádrovat vnitřní uspořádání nominantů za jednotlivé koalice a že nám koalice SPOLU nebude mluvit do toho, kolik tam bude stanařů a kolik Pirátů,“ uvedl s tím, že jeho uskupení se k tomu taktéž nechystá. Neprozradil, o jaká ministerstva koalice bude usilovat. Podle něj nejprve vyčkají na nabídku a představu vítězů voleb.

Podle Mariana Jurečky, předsedy lidovců, kteří jsou jednou ze stran koalice SPOLU, zatím mezi oběma subjekty žádné vyjednávání o resortech neprobíhá. „Jednat budeme teď o programovém prohlášení vlády, o ustanovení Sněmovny a o setkání s prezidentem,“ řekl Novinkám Jurečka s tím, že nechtěl přes média komentovat, zda budou mít Piráti dvě ministerstva.

Koalice Spolu a Piráti se Starosty podepsaly ještě v sobotu pozdě večer memorandum o vytvoření společné vlády. Žádají v něm prezidenta Miloše Zemana, aby sestavením vlády pověřil lídra Spolu Petra Fialu. S nikým jiným se pět prozatím opozičních stran o budoucím kabinetu bavit nechce, uvedli jejich zástupci na společném brífinku. Koalice Spolu a PirStan se dohodly na společné vládě.

Zdroj: novinky.cz.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci Mӧlltal již od této neděle

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Cestování v září: Tipy, kam vyrazit v těchto dnech za...

Zavřít reklamu