Babiš otočil. Svým voličům poslal jasný vzkaz a pro novou vládu má špatnou zprávu

Domácí 11. října 2021 | 07:16 — Ilona Cílková
Premiér se během neúspěšné obhajoby prvenství ve sněmovních volbách neobvykle dlouho odmlčel na sociálních sítích. Až v neděli večer sdílel nový příspěvek. V něm mimo jiné uvedl, že má pro novou vládu špatnou zprávu. Zůstane ve Sněmovně.
Babiš se rozhodl, že zůstane v opozici / Depositphotos

Předseda vlády svůj příspěvek uvedl omluvou svým fanouškům za dosavadní mlčení. Poděkoval 1,5 milionu lidí, kteří volili hnutí ANO a připomněl, že dostalo jen o 35 tisíc hlasů méně než vítězná koalice SPOLU. Dlouhou dobu se přitom drželo ve vedení.

Premiér Andrej Babiš také přehodnotil rozhodnutí o odchodu z politiky. V nedělním Čau lidi řekl, že když skončí v opozici, tak z politiky neodejde. „Nevzdám to, i pokud skončíme v opozici, zůstanu ve Sněmovně,“ řekl Babiš. V týdnu však v rozhovoru na Frekvenci 1 tvrdil opak: „Pokud bychom skončili v opozici, no tak bych tam neseděl.“ V novém díle rovněž přiznal, že čekal ve volbách vítězství.

Začátkem tohoto týdne v předvolebním rozhovoru Babiš řekl, že by z politiky odešel, pokud by ANO skončilo v opozici. V neděli však konstatoval, že by v dolní komoře zůstal a z opozice sledoval, jak jeho oponenti v čele s předsedou ODS Petrem Fialou plní své sliby.  „Po všech těch výmyslech a lžích, co o nás napsali, je to úplný zázrak,“ doplnil. Babiš už v sobotním povolebním projevu kritizoval „špinavou kampaň“ a „vymyšlené kauzy“ proti jeho osobě. Tehdy však dodal, že s prohrou ANO nepočítal.

„Přemýšlel jsem o tom. Vyjádřil jsem se, že vlastně nebudu v opozici. Včera večer jsme měli předsednictví, tak jsme se o tom bavili. Projektu jsem věnoval deset let života, dělal jsem to ve prospěch této země. Zkrátka to nevzdávám. Mám pro vás špatnou zprávu, zůstanu ve Sněmovně. Pokud skončíme v opozici, tak tam budu a budeme sledovat všechny sliby pana Fialy, těch 100 miliard úspor a všechny ty kecy,“ prohlásil v novém dílu Čau lidi. 

Podle premiéra počet hlasů ukázal, že vláda ANO nezklamala. Vyzdvihl také zisk největšího počtu mandátů a tudíž nejsilnější poslanecký klub. „Na první pohled se zdá, že projekt pětikoalice vyhnat Babiše z politiky zafungoval. Ale jestli to tak je, ukážou následující měsíce,“ napsal. 

Babiš současně v pořadu řekl, že ho prohra překvapila. „Ano, prohráli jsme v počtu hlasů. Musím říct upřímně, že to bylo překvapení. Myslel jsem si, že vyhrajeme. Ale máme největší počet mandátů,“ řekl Babiš a současně zdůraznil, že rozdíl v hlasech je minimální. Spolu vyhrálo nejtěsnějším rozdílem v historii. Babiš prohru nečekal, přesto se nevzdává.

 Zdroj: idnes.cz, irozhlas.cz.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete od března vyrazit

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Zavřít reklamu