Před 15 lety byla zavražděna známá ruská novinářka a kritička režimu. Za vraždu nyní zaniká trestní odpovědnost

Zahraniční 08. října 2021 | 15:53 — Anna Novotná
V pátek 7. října 2006 bylo v ulicích Moskvy chladno a ticho, když se v jednom z činžáků po sedmé večer ozvaly čtyři výstřely. Před 15 lety zde byla zavražděna Anna Politkovská, osmačtyřicetiletá novinářka nezávislého listu Novaja Gazeta. Politkovská byla zastřelena ve výtahu v domě, kde žila. Vedle jejího těla ležela na zemi zbraň, kterou tam střelec pohodil.
Politkovská patřila k nejznámějším ruským novinářům a obráncům lidských práv / Profimedia

V den čtyřiapadesátých narozenin ruského prezidenta Vladimira Putina zavraždili v Moskvě Annu Politkovskou. Rusové si tak včera připomněli Putinovy narozeniny i vraždu novinářky, aktivistky a kritičky režimu.

Politkovská patřila k nejznámějším ruským novinářům a obráncům lidských práv. Ve svých článcích kritizovala porušování práv civilního obyvatelstva v Čečensku ruskými jednotkami, nešetřila ani Kreml nebo policejní a justiční ruskou mafii. Reportáže Politkovské v nezávislém deníku Novaja Gazeta zachycovaly korupci na ruské politické scéně i praktiky konkrétních osobností.

Dva dny před smrtí označila Politkovská v rádiu Svobodná Evropa Ramzana Kadyrova, dnes už čečenského prezidenta a člověka blízkého Putinovi, za zbabělce a Stalina své doby. Ten ji už dříve při jednom z rozhovorů označil za nepřítele a mluvil o jejím možném zastřelení. Oblíbená Politkovská nebyla u celé řady vrcholných ruských politiků.

Novinářka nešetřila ani samotného Vladimira Putina, kterého ve svých článcích často obviňovala z destrukce ruské demokracie. Vyjádřila také obavy z toho, že opozice v Rusku čelí za jeho vlády vězením nebo dokonce smrtí.

Politkovská získala za svou práci řadu prestižních cen, doma souběžně čelila výhrůžkám. „Riskovala tak dlouho, až to vypadalo, že přestala nebezpečí vnímat,“ okomentovala situcai pro New York Times Táňa Lokšinová, která se s Annou Politkovskou setkávala. Lokšinová byla někdejší předsedkyně ruské organizace pro lidská práva.

V souvislosti s vraždou Anny Politkovské poslal soud do vězení šest mužů. Nikdy však nedopadli toho, kdo si její smrt objednal. Podle zákona o promlčení nyní, po patnácti letech, za její vraždu zaniká trestní odpovědnost. 

Příbuzní a kolegové ruské novinářky, kteří si ve čtvrtek připomínali 15. výročí jejího zavraždění, zároveň kritizovali skutečnost, že se stále nepodařilo odhalit a dopadnout objednavatele vraždy, kteří od nynějška mohou těžit z promlčení svého zločinu. Informovala o tom francouzská tisková agentura. Psali jsme také: Co by znamenalo zvolení Bidena pro Českou republiku očima odborníka.

Zdroj: theguardian.com, nytimes.com, france24.com.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Hanychová zveřejnila identitu nové milenky Jaromíra Soukupa: Nejvíc mě ranilo, že to byla moje dlouholetá kamarádka!

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Tipy, jak pěstovat vánoční kaktus, aby vám kvetl jako divý...

Péče o pokojovky v zimě: Pozor na průvan, suchý vzduch,...

Umělecká fotografie je na vzestupu navzdory snadné dostupnosti...

Nekvete vám orchidej? Připravte si zálivku ze dvou...

Zavřít reklamu