Nový formát hypoték děsí. Převádět dluh na vlastní dítě je podle expertů nemorální

Domácí 02. října 2021 | 10:37 — Ilona Cílková
Navzdory pandemické situaci ceny nemovitostí dál rostou, spolu se zvyšujícími se úroky hypoték se tak vlastní bydlení vzdaluje velké skupině lidí. Jednou z diskutovaných možností, jak to změnit, jsou takzvané mezigenerační hypotéky se splatností až 50 let. Ale je vůbec morální převádět dluh na vlastní dítě?
Zatížit vlastní dítě hypotékou je nemorální / Depositphotos

Byty zdražují, průměrná výše hypotéky roste. A po razantnějším než očekávaném zvýšení základní úrokové sazby České národní banky tento týden bude růst ještě více. Spolu s tím se rozšiřuje okruh lidí, kteří nemají šanci dosáhnout na vlastní nemovitost. Začíná se proto mluvit o prodlužování doby splatnosti, či dokonce o mezigeneračních hypotékách, kde by úvěr přecházel z rodičů na děti. Centrální banka tomu však není příliš nakloněna.

V praxi to není nic jiného než běžný hypoteční úvěr s mnohem delší splatností, než je dnes běžných 30 let. Mluví se o 40 nebo dokonce až 50 letech. Zastánci těchhle úvěrů vyzdvihují, že v zahraničí je to běžná praxe. Sníží se tím splátky, tedy i finanční zátěž rodiny, znovu zpřístupní nákup nemovitosti většímu okruhu lidí a dluh předávaný další generaci bude mít vždycky výhodnější podmínky než nově uzavíraná smlouva. Kritici naopak tvrdí, že otevření současného nedostatkového trhu dalším zájemcům jenom posílí vysokou poptávku, a podpoří tedy další růst už tak našponovaných cen. 

Mezigenerační hypotéky představují krajní projev současné kultury dluhu. Už se nestačí zadlužit na celý život, je třeba životů hned dvou. Nenastoupí jednou trojgenerační hypotéka? Podle ekonoma Lukáše Kovandy je amorální uvázat jinému člověku k noze kouli v podobě dluhu, byť jde o vlastní dítě. Vlastně tím skoro i hůř!

„Převádět na dítě dluh, ať už v jakékoli formě, působí amorálně. Zejména jde ale o snahu řešit přeregulovanost současného světa další postranní cestičkou, v tomto případě tedy navíc ještě zavánějící amorálností. Nemanipulujme bezuzdně s úrokovými sazbami v ekonomice, umožněme developerům více stavět, bydlení bude dostupnější, a nebude třeba pochybně experimentovat s vícegeneračními hypotékami," přibližuje Kovanda.

Mezigenerační hypotéky jsou výhodné pro banky, ale už ne tolik pro lidi. Banky dostanou díky delší době splácení ještě více nad hodnotou kupované nemovitosti. Lidem však nemovitosti zdraží. Neboť zavedení mezigeneračních hypoték otevře cestu k hypotéce lidem, kteří si ji nyní nemohou dovolit (a jejich dětem), což umocní poptávku po realitách a vyvolá další tlak na jejich cenový růst. Ve výsledku na celé situaci vydělají jen banky, protože celkově zaplacená suma za nemovitost při delší splatnosti výrazně vzroste. Češi se musí zbavit zvyku, který nemá nikdo v Evropě, upozorňuje expert. Ono jim stejně nic jiného nezbude.

Zdroj: finmag.penize. cz.  

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Hanychová zveřejnila identitu nové milenky Jaromíra Soukupa: Nejvíc mě ranilo, že to byla moje dlouholetá kamarádka!

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Tipy, jak pěstovat vánoční kaktus, aby vám kvetl jako divý...

Péče o pokojovky v zimě: Pozor na průvan, suchý vzduch,...

Umělecká fotografie je na vzestupu navzdory snadné dostupnosti...

Nekvete vám orchidej? Připravte si zálivku ze dvou...

Zavřít reklamu